Antena Meniu Search
x

Video Ce spun specialiştii despre pseudoefedrină. De ce este această substanţă atât de periculoasă şi de ce riscă să fie retrasă din farmacii

Medicamentele care conţin pseudoefedrină şi pe care milioane de românii le-a luat în momentul unei gripe sau răceli, sunt în atenţia Agenţiei Europene pentru Medicamente. Aşa cum reiese din comunicatul transmis, Agenţia a început o verificare a lor. Motivul este că aceste pastile ar putea declanşa sindroame care afectează vasele de sânge din creier. 

de Redactia Observator

la 24.02.2023, 15:11

Vezi și

Deocamdată, Regatul Unit a anunţat deja că ar putea interzice acest gen de medicamente sau că le-ar putea elibera doar pe bază de reţetă. Doar anul trecut, românii au cheltuit peste 6 miliarde de lei pentru produsele eliberate fără prescripţie medicală în farmacii, arată cele mai noi date.

Beatrice Speteanu, farmacist a fost prezentă în platoul Observator şi a dat mai multe detalii despre această substanţă activă posibil problematică.

"Pseudoefedrină este un izomer al efedrinei pe care o cunoaştem pentru efectele ei stimulante. Pseudoefedrină se regăseşte în medicamentele care tratează simptomele de răceală de foarte mulţi ani. Are un efect foarte puternic, foarte bun pentru simptome în ceea ce priveşte decongestionarea nasului. Ea nu se foloseşte singură, ci în asociaţie cu paracetamol sau cu ibuprofen, sunt substanţe active. În momentul în care îl luăm, nasul se desfundă, avem o stare puţin mai bună, un tonus mai mare pentru că are şi un efect stimulant la nivelul sistemului nervos central", a declarat Beatrice Speteanu la Observator. 

Pseudoefedrina, folosită cel mai frecvent în cazul răcelilor

Pe acelaşi subiect

"Îl luăm de ani de zile, este unul dintre cele mai folosite produse în combinaţiile pentru răceală. În ultimii doi ani a crescut această cerere pentru medicamente de răceală fără reţetă. Majoritatea pacienţilor au preferat să se trateze acasă pentru că s-au speriat de efectele care pot fi foarte grave ale infecţiei fie cu covid, fie cu gripa şi au preferat să ia mai multe doze. De asemenea, în ultimii ani se studiază şi mai mult efectele asupra vaccinării, asupra corpului în combinaţie cu aceste medicamente", a mai declarat Beatrice Speteanu. 

Consumul de pseudoefedrină duce la infarct miocardic sau AVC

"Despre pseudoefredină se ştia că are efect direct pe vasele de sânge, poate duce la tahicardie, eliberează adrenalină în organism, efecte care pot duce fie la un infarct miocard, fie la un atac vascular cerebral.  Sunt reacţii adverse care sunt trecute în prospect, ele fiind trecute doar ca foarte rare", a mai spus specialistul. 

Sportivii o folosesc pentru că stimulează circulaţia sângelui

"În America de mult a fost studiată această substanţă tocmai pentru a nu mai putea fi eliberată fără prescripţie penru că era abuzată. Efectul ei principal este o stare de agitaţie, de euforie, pentru cei care vor să stea mai mult treji ca o băutură energizantă. Sportivii o folosesc tocmai pentru că stimulează circulaţia sângelui, au mai multă rezistenţă la efort, asta duce la un supradozaj", a mai spus aceasta. 

Comitetul privind siguranţa al EMA a demarat o revizuire a medicamentelor care conțin pseudoefedrină, ca urmare a preocupărilor legate de riscul de apariție a sindromului de encefalopatie posterioară reversibilă și a sindromului de vasoconstricție cerebrală reversibilă, afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier.

Sursa: Agenţia Europeană pentru Medicamente

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Ce spun specialiştii despre pseudoefedrină. De ce este această substanţă atât de periculoasă şi de ce riscă să fie retrasă din farmacii