Chirurgia bariatrică, pe înțelesul tuturor. Ce presupune intervenția „Gastric Sleeve”

De Nadina Zisu.
Publicat: 20.02.2020, 12:27.
Actualizat: 20.02.2020, 14:27

O mare problemă a societăţii de azi, iar România nu face notă discurdantă, este obezitatea. O reală problemă de sănătate.

O mare problemă a societăţii de azi, iar România nu face notă discurdantă, este obezitatea. O reală problemă de sănătate. Alimentaţia nesănătoasă, mâncatul haotic la ore nepotrivite sau lipsa timpului pentru o masă gătită sau pur şi lipsa sportului, au facut ca un procent considerabil dintre români să fie în pragul obezităţii.

Sătui de încercări nereuşite de a scăpa de kilogramele în plus, mulţi români iau în considerare operaţia de micşorare a stomacului. Chirurgia bariatrică nu este însă pentru oricine.

Ce pacienţi se pot bucura, dacă o operaţie poate fi numită o bucurie, şi care alţii sunt îndrumaţi către alte soluţii, aflaţi dintr-un material special prezentat în Observatorul orei 12.

În cazul Ozanei Barabancea, schimbarea a fost uriaşă. 45 de kilograme în minus se văd. Şi se simt. Şi fizic dar mai ales-psihic.

Ozana Barabancea, actriţă: Când am văzut nişte poze cu mine din liceu, am zis "wow, chiar pot să revin?" Până la urmă am decis să mă operez. E o decizie radicală. Ori o faci cu toată inima, ori n-o mai faci deloc. Pentru că nu ştii ce te aşteaptă. N-am avut nici cea mai mică emoţie, nici cea mai mică complicaţie, nici cea mai mică durere, nici cea mai mică problemă.

Statisticile arată că 1 din 3 români poate fi considerat supraponderal sau chiar obez. Iar kilogramele în plus nu înseamnă doar o problemă de ordin estetic, ci pot cauza afecţiuni.

Iar acolo unde dietele sau sportul nu funcţionează aşa cum ne-am dori, ne vine în ajutor chirurgia bariatrică. Mai exact, operaţia de micşorare a stomacului. Un procedeu foarte complicat, dar pe care o să îl înţelegem cu ajutorul a doi specialişti.

Sorin Velici, medic primar chirurgie bariatrică: Operaţia Gastric Sleeve presupune micşorarea stomacului cu până la 85% din volum. Practic, creăm o reducţie a volumului de alimente, prin micşorarea stomacului. Asta înseamnă că pacientul va mânca mult mai puţin.

Va mânca mai puţin datorită capacităţii reduse a stomacului, dar şi pentru că nu va mai simţi senzaţia de foame la fel ca înainte.

Sorin Velici, medic primar chirurgie bariatrică: Practic, acea bucată de stomac tăiată pleacă cu un nr proporţional de receptori pentru unii hormoni. Astfel, creierul modulează senzaţia de foame şi saţietate.

Nadina Zissu: Vine un pacient la dvs în cabinet cu greutatea de 90 kilograme. Îl îndrumaţi întâi către sport şi diete sau ce îl sfătuiţi? Care categorie se încadrează la această operaţie?

Sorin Velici, medic primar chirurgie bariatrică: Orice pacient care ajunge sau care s-ar califica pentru o operaţie de micşorare a stomacului trebuie ca mai întâi să fi încercat alte metode de a pierde în greutate. Marea majoritate a pacienţilor apelează la chirurgia bariatrică după ce au încercat de 3-4-5 ori, nu au reuşit să obţină rezultatele şi au concluzionat că această chirurgie este singura care poate să le ofere soluţia.

Iar prima întrebare a pacientului este, desigur legată de rezultat. "Câte kilograme voi da jos? Şi, mai ales, în cât timp?"

Sorin Velici, medic primar chirurgie bariatrică: Gastric sleeve sau gastric bypass au eficienţă cuprinsă undeva între 80 şi 100% kilograme pierdute, până la sfârşitul unui an de la intervenţia chrurgicală.

Urmează temerile legate de operaţie în sine. Doare-nu doare, îţi revii repede sau durează?

Sorin Velici, medic primar chirurgie bariatrică: Trebuie să precizăm că aceste intervenţii chirurgicale bariatrice, le efectuăm pe cale laparoscopică, ceea ce pentru pacient este foarte bine prin prisma recuperării. Perioada de internare este doar de de 2 nopţi, urmând ca după externare, pacientul să se poată reintegra în viaţa socio-profesională destul de rapid.

Dar să vorbim şi despre riscuri. În 1% din cazuri pot apărea fistule, sau sângerare. Dar altul este pericolul mai mare. După operaţie, pacientul trebuie să respecte o serie de reguli stricte.

În caz contrar, se va îngrăşa din nou. Sunt aşadar obligatorii controalele care se fac la o lună, apoi la 3 luni, la 6 luni şi la un an de la operaţie.

Pe lângă operaţia Gastric Sleeve, chirurgia bariatrică ne mai propune o intervenţie: Bypass Gastric.

George Şireţeanu, specialist chirurgia obezităţii: Spre deosebire de Gastric Sleeve, care este o operaţie restrictivă - practic, pacientul nu mai poate să mănânce mult, Gastric Bypass este o operaţie malabsorbtivă. Practic, mâncarea nu mai trece prin stomac, este modificat fluxul alimentar şi ajunge direct în intestin. Bypass ul este recomandat pacienţilor care au, de exemplu, hernie hiatală. Sau pacienţilor care sunt mâncători de dulciuri.

Şi aici există pericole. Un studiu publicat de sciencedaily.com arată că riscul fracturilor după o asemenea operaţie creşte cu 30%. În plus, bypass-ul gastric.

George Şireţeanu, specialist chirurgia obezităţii: Poate duce la apariţia multor carenţe. Carenţe de vitamine, carenţe de proteine. Practic, organismul este forţat să transforme grăsimea în glucoză, care este necesară funcţionării.

Un lucru e clar şi valabil în cazul ambelor intervenţii. Operaţiile pot face minuni doar dacă şi efortul pacientului e pe măsură. El trebuie să fie foarte atent la tot ceea ce consumă, în special în prima lună.

Practic, îşi schimbă stilul de viaţă cu totul iar pentru asta e nevoie de ambiţie, perseverenţă, răbdare. Este şi motivul pentru care consilierea psihologică este inclusă în procesul preoperator.

Cristina Fedorovici, psiholog: Pentru o persoană care porneşte de la 110 kg - să spunem - şi care poate ajunge la jumătatea greutăţii sale, adică la 55 kg chiar şi în 8 luni, şocul este foarte puternic. Pentru că, practic, se înjumătăţeşte. În momentul în care slăbeşti atât de mult, în primă fază, în primul an şi jumătate - doi ani, este posibil să arăţi, cel puţin la faţă, un pic de mai prost decât arătai când erai obez. Pentru că slăbirea asta bruscă poate face să se lase muşchii, pielea, vei arăta un pic mai îmbptrânit, mai negricios, mai tras la faţă, în sensul prost al cuvântului.

Inainte de toate, pacientul are de-a face cu imaginea din oglindă. Mai ales dacă nu s-a ştiut vreodată altfel decât obez. Apoi, mai este vorba de reacţiile celor din jur.

Cristina, psiholog: Şi de multe ori, reacţiile celor apropiaţi sunt: ce ţi-ai făcut? Zici că eşti bolnav. Ai păţit ceva? Sigur eşti bine? Opreşte-te odată din slăbit. Partenerul de cuplu poate să reacţioneze destul de prost. Pe de o parte pt că, mai ales dacă s-a căsătorit cu o persoană obeză şi nu a cunoscut o slabă, evident că are o altă persoană lângă el. Pe de altă parte, poate interveni frica aceea că a slăbit şi nu o va mai plăcea pe ea acum.

În medie, între 180 şi 200 de pacienţi care vor să îşi opereze stomacul ajung pe masa unui chirurg, anual. Iar preţurile pentru o astfel de operaţie variază, în funcţie de spitalul la care alegeţi să vă operaţi, de experienţa medicului sau de investigaţiile necesare. Trebuie să ştiţi însă că vorbim de sume de câteva mii de euro: de la 3- la 20 de mii, mai exact.

Cristina, psiholog: Scopul acestei consilieri este să ne asigurăm că pacientul care urmează să se opereze are aşteptări realiste de la această operaţie şi de la pacursul lui, că înţelege şi îşi asumă această operaţie cu tot ce presupune acest parcurs, cu schimbările pe care va trebui să le facă.

În medie, între 180 şi 200 de pacienţi care vor să îşi opereze stomacul ajung pe masa unui chirurg, anual. Iar preţurile pentru o astfel de operaţie variază, în funcţie de spitalul la care alegeţi să vă operaţi, de experienţa medicului sau de investigaţiile necesare. Trebuie să ştiţi însă că vorbim de sume de câteva mii de euro.

Citește și
Social • ieri la 12:42
Foto
Cum a descoperit chef Nicolai Tand bunul gust: Secretele din bucătăria lui
recomandari pe a1.ro
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să caute în gunoaie. Cu cine a fost căsătorită și cum arăta înainte să ajungă pe străzi
Social • ieri la 10:40
Foto
Clarisa a primit un diagnostic crunt şi s-a refugiat în artă: Își desenează lumea la care nu are acces

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Lidia Buble a fost „cerută în căsătorie”! Cine i-a pus inelul pe deget fostei iubite a lui Răzvan Simion! / FOTO
pe spynews.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
"Aţi legaliza poligamia în România?" Răspunsul uluitor al lui Cristi Borcea, care a fost căsătorit de 3 ori și are 9 copii cu 4 femei
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
13:33 Paul, sportivul din Cluj care aleargă zeci de kilometri la bustul gol chiar şi la -20 de grade Celsius 13:30 ANRE prelungeşte până la 30 iunie termenul până la care clienţii casnici pot alege furnizorul de energie 13:11 Indicele ROBOR la 3 luni a rămas la cel mai scăzut nivel atins după 29 septembrie 2017 13:08 Pasageră infectată cu noul coronavirus, descoperită la bordul unui avion TAROM. Aeronava, aterizare de urgenţă la Timişoara 13:07 Lista pe judeţe a cazurilor de coronavirus în România, 21 ianuarie 2021 13:05 Reacţia TAROM, după ce o aeronavă a companiei a aterizat la Timişoara pentru o urgenţă medicală 12:50 Bilanț coronavirus în România, 21 ianuarie: 2.878 cazuri și 69 decese, în ultimele 24 de ore 12:42 Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală relaxare a restricțiilor în București 12:30 Horoscop 22 ianuarie 2021. Sentiment de confuzie şi o declaraţie de dragoste 11:55 O pensionară de 81 de ani tânjeşte după soţul ei de 36 de ani, separaţi din cauza Covid: „Voi fi alături de tine pentru totdeauna”
CITEȘTE PE A1.ro
Cât costă și cum arată costumul "de doliu" ales de Melania Trump pentru plecarea de la Casa Albă | GALERIE FOTO
A1.RO
Apariția lui J.Lo. la inaugurarea lui Joe Biden a atras atenția întregii lumi. Cum este ținuta imaculată în partea de jos
A1.RO