Antena Meniu Search
x

Coronavirus, 9 mai. 939 de decese în România, 15.131 pacienți depistați pozitiv

Coronavirus România 9 mai: Autoritățile au anunțat 939 de decese la pacienții infectați cu Covid-19 și 15.131 de îmbolnăviri la nivel național.

de Redactia Observator

la 09.05.2020, 21:43

  • Măsuri anunțate de Vela după relaxarea restricțiilor
  • Comisia Europeană recomandă prelungirea restricției zborurilor
  • Sunt soluții pentru ieșirea din criza economică, anunță Iohannis

Ora 21.20: Încă 3 pacienți cu coronavirus au murit, anunță autoritățile. În total sunt 939 de decese în România:

Deces 937

Bărbat, 77 ani, județ Bistrița-Năsăud. 

Dată confirmare: 24.04.2020

Dată deces: 09.05.2020

Comorbidități: Cardiopatie ischemică cronică. 

Deces 938

Femeie, 66 ani, municipiul București. 

Dată confirmare: 28.03.2020. 

Dată deces: 09.05.2020. 

Comorbidități: Bronșită astmatiforma. HTA

Deces 939

Femeie, 69 ani, județ Argeș. 

Dată confirmare: 07.04.2020. 

Dată deces: 09.05.2020. 

Comorbidități: Diabet zaharat. HTA. Bypass coronarian.

Ora 20.00: Grupul de Comunicare Strategică a confirmat încă 7 decese ale unor pacienţi cu coronavirus în România. Bilanţul deceselor a crescut la 936 în ţara noastră.

Ora 17:30 - Călătoriile cu trenul vor suferi schimbări după 15 mai, din cauza crizei provocate de coronavirus. Românii care vor urca în vagoane trebuie să păstreze distanţa de minim 1 metru, arată un proiect cu măsuri de prevenţie, prezentat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Ora 17:05 - Reguli pentru transportul interurban şi internaţional rutier din 15 mai (proiect)

Ora 16:40 - Din 15 mai, după ridicarea Stării de Urgență și impunerea Stării de Alertă, circulația cu autobuzul și alte mijloace de transport în comun se face respectând un set de reguli de protecție contra coronavirusului. Măsurile au fost prezentate în două proiecte prezentate de Ministerul de Interne și de Institutul Național de Sănătate Publică.

Ora 16:15 - Încă trei persoane confirmate cu coronavirus au murit, sâmbătă, fiind vorba despre o femeie şi doi bărbaţi, toţi având şi alte afecţiuni. Bilanţul a ajuns la 929.

Ora 16:00 - Prestidigitatorul american Roy Horn, jumătatea celebrului duo din Las Vegas "Siegfried şi Roy", a murit vineri la vârsta de 75 de ani ca urmare a complicaţiilor cauzate de noul coronavirus

Ora 15:30 - Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunțat măsurile care ar putea fi impuse după data de 15 mai, dată la care ar trebui să se încheie starea de urgență și să intre în vigoare starea de alertă.

Ora 15:00 - Klaus Iohannis a vizitat Unitatea de Suport Medical Covid-19 din Târgu Mureş.

"Avem şi astăzi, probabil aţi văzut datele, peste 300, 320 de cazuri noi şi vreau să atrag atenţia asupra unui lucru pe care l-am constatat. Peste o săptămână expiră starea de urgenţă. Din păcate, asta nu înseamnă că epidemia s-a terminat. Epidemia este între noi, trebuie să avem foarte mare grijă ca atunci când putem să ne mişcăm un pic mai liber, să nu avem o explozie de infecţii noi. Sunt reguli simple, trebuie să păstrăm distanţa, trebuie să purtăm mască, trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini, trebuie să avem grijă mai multă fiecare de noi şi de cei cu care relaţionăm. Deci, încă o dată, 15 mai este doar un termen administrativ când se termină starea de urgenţă, dar, din păcate, epidemia nu se arată în retragere. Mare, mare grijă, vă rog, dragi români, ca să nu dăm cu piciorul la tot ce am realizat în ultimele două luni, cu mari sacrificii şi ştiu că fiecare dintre voi a avut de îndurat lucruri complicate în această stare de urgenţă", a declarat președintele.

Ora 14:15 - Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au elaborat un set de recomandări de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare a restricțiilor impuse de starea de urgență pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS COV 2.

Ora 14:00 - Autoritățile au anunțat în ce condiții vor putea intra românii în biserici și lăcașe de cult. Recomandări după 15 mai.

Ora 13:30 - Au fost date amenzi de 390.000 de lei în ultimele 24 de ore, chiar dacă au fost declarate neconstituționale. Polițiștii continuă să aplice Ordonanța de Urgență dată după decretarea stării de urgență.

Ora 12:30 - Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei și consilier la Arhiepiscopia Iașilor, a răspuns ironic întrebării „de unde a luat ÎPS Pimen coronavirusul?”, militând, într-o postare pe Facebook, pentru redeschiderea bisericilor.

Ora 12:10 - Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Europei:

“Se împlinesc 70 de ani de când șeful diplomației franceze de la acea vreme, Robert Schuman, dădea citire Declarației care îi poartă numele - moment prin a cărui semnificație istorică pentru Uniunea Europeană de astăzi ziua de 9 mai este sărbătorită în fiecare an ca Ziua Europei.

La o distanță în timp de șapte decenii, nevoia de solidaritate evocată în textul Declarației Schuman, atunci când întregul continent încerca să se redreseze după război, este la fel de actuală acum, când societatea și economiile europene se preocupă să revină cât mai rapid la normalitate după criza fără precedent generată de pandemia de coronavirus.

Și, cu exact un an în urmă, liderii europeni reuniți la Sibiu, în primul mandat al României la președinția Consiliului Uniunii Europene, au transmis un mesaj ferm de unitate și dorință de consolidare a proiectului european. «Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți», este unul din cele 10 angajamente făcute la Sibiu de liderii europeni.

Nimeni nu bănuia atunci cât de curând avea să vină o perioadă în care nevoia de solidaritate să fie atât de acută cum este acum. Putem depăși criza pandemică cu care ne confruntăm de câteva săptămâni dacă și toate celelalte țări o vor depăși. Sprijinul reciproc și acțiunile comune sunt esențiale pentru a opri răspândirea coronavirusului și pentru a limita consecințele socio-economice ale perioadei actuale. 

Solidaritatea europeană a dovedit că funcționează. Am văzut acțiuni coordonate de repatriere a cetățenilor altor state membre, pacienți preluați din țări mai grav afectate pentru a fi tratați, transporturi de materiale sanitare de primă necesitate sau echipe de medici care și-au ajutat colegii din alte țări să salveze vieți. România s-a implicat și ea în astfel de eforturi și ne bucură aprecierea manifestată la vârful instituțiilor europene față de gesturile  de solidaritate ale statelor membre.

Crearea unei rezerve strategice europene de materiale medicale prin mecanismul de protecție civilă rescEU, planul de ajutor economic aprobat la nivelul UE în beneficiul statelor membre, extinderea Fondului de Solidaritate al Uniunii și pentru situații de criză sanitară sunt deopotrivă dovezi ale unității europene. Suntem încrezători că vor urma și alte mecanisme pentru consolidarea sistemelor de sănătate odată cu redresarea economiilor europene și că următorul cadru financiar al Uniunii Europene va reflecta noile priorități. 

Puternic atașată, în continuare, destinului său european, România susține orice efort în direcția dezvoltării coezive și a solidarității europene, iar după ce vom depăși toți perioada critică să revenim la normalitate mai uniți, într-o Europă mai aproape de cetățeni.”

La mulți ani, Uniunea Europeană!

La mulți ani, cetățenilor Uniunii Europene!

Ora 11:50 - Numărul deceselor în România ajunsese la 923 de persoane la finalul zilei de vineri, însă Grupul de Comunicare Strategică a venit cu o rectificare în această dimineață, spunând că șase dintre decesele din Suceava (899 – 904) au fost raportatea dublu: „Înlocuim restul de decese pe măsura raportării lor”

Ora 11:20 101 români ajunși în Germania, ca să muncească, sunt închiși și păziți în aeroport, imediat după aterizare, de joi seara. Ei nu au voie să iasă de acolo în următoarele 14 zile.

Ora 11:00 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anjnțat că sâmbătă vor fi făcute publice și puse în dezbatere anumite măsuri care se vor lua după terminarea stării de urgență: "E posibil să menţinem declaraţia pe proprie răspundere şi după 15 mai".

Ora 10:40 - Morții sunt abandonați pe stradă în orașul cel mai lovit de coronavirus din întreaga lume. În Guayaquil (Ecuador), o treime dintre cei 2.7 milioane de locuitori sunt infectați cu COVID, a anunțat chiar primarul orașului.

Ora 10:20 - O comună din Buzău a fost băgată în carantină, dar oamenii se opun testării și au fost liniștiți cu jandarmii. "Au zis că se sinucid", declară primarul din Râmnicelu.

Ora 10:00 - Șeful Institutului Oncogen din Timișoara a anunţat că ar fi creat un "vaccin" împotriva COVID- 19 şi că şi l-a administrat

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat vineri seară o parte din măsurile care ar putea fi impuse după data de 15 mai, dată la care ar trebui să se încheie starea de urgență și să intre în vigoare starea de alertă.

Una dintre măsurile despre care a vorbit ministrul Vela este se adresează operatorilor economici cu mai mult de 50 de angajaţi, care trebuie să îşi decaleze programul de lucru, astfel încât angajații să nu ajungă toți în același timp, la muncă. Firmele vor fi obligate să se doteze cu termometre digitale, pentru a verifica temperatura angajaţilor sau a clienţilor magazinelor.

Comisia Europeană a invitat statele membre ale spaţiului Schengen şi statele asociate spaţiului Schengen să prelungească cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricţia temporară privind călătoriile neesenţiale către UE.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, într-o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, că deficitul bugetar va fi mai mare decât s-a intuit inițial, însă au fost găsite soluții de finanțare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Coronavirus, 9 mai. 939 de decese în România, 15.131 pacienți depistați pozitiv