Criză de chirurgi specialiști în România: operațiile pe cord pentru copii se fac în doar 6 centre
România stă pe lista de așteptare a chirurgilor specialști! În țara noastră, există șase centre unde se pot face intervenții chirurgicale pe cord pentru copii.
România stă pe lista de așteptare a chirurgilor specialști! În țara noastră, există șase centre unde se pot face intervenții chirurgicale pe cord pentru copii. Asta pe hârtie. În realitate, doar două centre funcționează constant cu o echipă completa. Nici chirurg urolog pediatru nu aveam, iar cei care au de suferit sunt tot pacienții care așteapta cu lunile pe listele de așteptare.
Anul 2016. Spitalul Grigore Alexandrescu inaugurează un centru special pentru interventii chirurgicale pe cord. O investiţie de aproape 9 milioane de euro, din care 6 milioane s-au dus doar pe aparatura performantă. Dar acum, saloanele sunt goale, iar sălile de operaţie la fel.
Singurul medic pe care il gasim pe secție este Andrei Bârsan. S-a întors să salveze inimile copiilor din România, după 6 ani în care a operat în Italia, Franţa şi Anglia. Însă aici n-a mai găsit aproape pe nimeni.
- Cercetătorii au descoperit ce tip de pastile contraceptive prezintă cel mai mare risc de infarct sau AVC
- Sistemul medical care emite reţete compensate şi gratuite este nefuncţional. Timpi mari de aşteptare în cabinete...
- Tratament revoluţionar împotriva cancerului. Oamenii de ştiinţă au descoperit o terapie care atacă tumorile
- O boală tot mai frecventă în rândul copiilor, cauza a 30-50% dintre vizitele la medic. Stresul o agravează
- Cât de sănătoase sunt sucurile naturale? Un nou studiu are concluzii şocante: efectele, resimţite după 3 zile
Un sistem care condamnă la suferinţă inimile firave ale copiilor. Din cauza crizei acute de anstezisti si medici de terapie intensiva, micii pacienţi aşteaptă cu lunile o operaţie salvatoare. La fel i s-a întâmplat şi lui Edris, care s-a născut cu o malformaţie cardiacă. Două luni a durat până când medicul de la Grigore Alexandrescu a reuşit să aducă specialişti din Israel şi să formeze o echipă.
Medici din toată lumea, dar şi din Târgu Mureş sau din Cluj, vin periodic în Bucureşti să salveze copii în spitalele rămase fără specialişti.
Aproape 120 de copii sunt operaţi în fiecare an la spitalul Marie Curie din Capitală, dar tot de medici străini care vin lunar în România. Echipa de medici români, însă, este în curs de formare. Acum, este în Italia.
Iar chirurgia cardiaca nu este singura specializare fără medici. Andreea Pârvu este mama unui băieţel care a avut nevoie de un chirurg pediatru urolog. Pentru că nu l-a găsit, a înfiinţat un ONG prin care ajută şi alţi părinţi să găsească soluţii în străinătate. Totul, pe banii lor, pentru că statul nu decontează nimic.
România îşi pierde anual 2.500 de cadre medicale. Adică la fiecare şase ore, un medic pleacă să salveze vieţi în alte ţări.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰