Meniu LIVE
Search
x

INSP nu recomandă utilizarea lămpilor UV în școli: "Întrucât accidentele sunt tot mai dese, nu susținem această metodă de dezinfecție"

Institutul Naţional de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecţia suprafeţelor în unităţile de învăţământ cu scopul limitării transmiterii COVID 19.

De Veronica Micu la 27.02.2021, 14:30

”Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă de altfel, tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie. Utilizarea dezinfecţiei cu UV este specifică unităţilor sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecţie a aerului şi suprafetelor din încăperi. Punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens”, precizează INSP într-un comunicat.

INSP: Metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli

În timpul funcţionării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere. În caz contrar, pot dezvolta reacţii nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign).

”Totodată, atragem atenţia că măsurile de curăţenie şi cele de aplicare a produselor de curăţenie şi a dezinfectanţilor prevăzuţe atât în recomandările naţionale cât şi în cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvenţa şi perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfăşurării activităţilor educative.

Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19. În concluzie metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli”, conchide INSP.

Patru elevi din Galați au ajuns la spital după ce au fost expuși la o lampă cu ultraviolete, la școală

La jumătatea lunii februarie, mai mulţi elevi din Galaţi au acuzat probleme oculare, unii dintre ei ajungând la spital, după ce în clasa în care învaţă a fost lăsată în funcţiune o lampă UV, pentru a dezinfecta încăperea.

Patru copii au ajuns la spital cu probleme la ochi, iar alţi 10 au reclamat usturimi şi dureri oculare.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » INSP nu recomandă utilizarea lămpilor UV în școli: "Întrucât accidentele sunt tot mai dese, nu susținem această metodă de dezinfecție"