Legumele românești de iarnă, crescute în solarii
În toată ţara a îngheţat pământul, dar în sere este încă primăvară. Solariile sunt pline de salată, ridichi, ceapă verde şi gulii proaspete. Ca să-i convingă pe clienţi că legumele sunt româneşti, un producător din Constanţa le duce la piaţă cu tot cu pământ.
În toată ţara a îngheţat pământul, dar în sere este încă primăvară. Solariile sunt pline de salată, ridichi, ceapă verde şi gulii proaspete. Ca să-i convingă pe clienţi că legumele sunt româneşti, un producător din Constanţa le duce la piaţă cu tot cu pământ. Preţurile sunt duble în toiul iernii, dar şi cheltuielile agricultorilor sunt la fel de mari.
În serele din Dulceşti, la 40 de kilometri de Constanţa, totul este verde, chiar dacă afară pământul este îngheţat.
Pe lângă ceapă şi salată verde, Florin Moise a început să cultive şi gulii, excelente în curele de slăbire, dar şi pentru alte beneficii miraculoase. De exemplu, ajută la reglarea tensiunii şi pot scădea colesterolul.
În această perioadă, cheltuielile cu cele 5 sere pot ajunge la 2.000 de lei pe lună. Când temperatura scade sub cinci grade, sunt pornite aerotermele şi radiatoarele. Aşa că şi preţurile sunt mai mari.
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
- România, pe primul loc în Europa la obezitate. Ce înseamnă această realitate și cum o putem schimba
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
- Premieră mondială: Un ficat de porc a fost transplantat unui om. Organul a funcționat doar 10 zile
Salată, ceapă şi usturoi verde sau spanac sunt trufandale de primăvară pe care le găsim şi acum în pieţe, pe tarabe, însă, ce-i drept, la un preţ dublu. Dacă primăvara salata verde este undeva la 1,5 lei, acum o găsim în piaţă la 3 lei.
Ceapa este vândută cu 2,5 lei legătura, ridichile cu 2 lei, iar guliile cu 3 lei bucata. Şi spanacul este mai scump decât în plin sezon: între 10 şi 15 lei kilogramul.
Ca să fie siguri că mai găsesc pe tarabe legume româneşti, unii clienţi dau comandă cu o zi înainte, pe Facebook.
Abia din luna martie, în piaţă vor ajunge şi roşii şi ardei româneşti, de seră. Din păcate, în magazine, legumele autohtone ocupă doar 10 la sută, în timp ce rafturile sunt pline de marfă de import.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰