Antena Meniu Search
x

Curs valutar

(P) Incontinența urinară: ce este, cauze și tratament posibil

Incontinența urinară - este experimentată de foarte multă lume. Incontinența urinară determină pierderea necontrolabilă și involuntară a urinei, care apare ziua sau noaptea. Nu este o boală, ci un simptom. Cel mai adesea, este legată de o tulburare fizică.

de Redactia Observator

la 28.09.2021 , 12:17

(P) Incontinența urinară: ce este, cauze și tratament posibil (P) Incontinența urinară: ce este, cauze și tratament posibil

Incontinența urinară este mai frecventă odată cu înaintarea în vârsta. Cu toate acestea, nu doar persoanele în vârstă au această problema. Se estimează că afectează 1 din 4 femei la nivel global și de la vârsta de 60 de ani, cel puțin 1 din 3. Bărbații au de două ori mai multe șanse să o aibă, din motive anatomice.

Totuși, prea puțini oameni îndrăznesc să vorbească cu medicul lor despre asta. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor există modalități de a rezolva problema sau de a o controla cu succes, chiar dacă incontinența se manifestă de luni sau chiar câțiva ani.

Principalele cauze ale incontinenței urinare

Articolul continuă după reclamă

Acestea variază în funcție de tipul de incontinență. Pot fi:

  • O slăbire a mușchilor perineului. Acești mușchi se află la baza pelvisului. Aceștia au rolul de a menține vezica urinară pe loc și pentru controlul evacuării scaunului și a urinei.
  • Sarcinile și nașterile vaginale pot slăbi mușchii perineului. De asemenea, mușchii se pot relaxa odată cu îmbătrânirea și pierderea condiției fizice.
  • Coborârea vezicii urinare. Afectează doar femeile și apare atunci când țesuturile dintre vezică și vagin sunt atât de slabe sau întinse încât nu mai pot suporta greutatea vezicii urinare. Apoi devine mai dificil de controlat. Anatomia mușchiului este adesea suficientă pentru a “readuce” vezica la locul său, dar uneori este necesară o intervenție chirurgicală.
  • O tulburare de prostată sau o intervenție chirurgicală la nivelul prostatei.
  • O problemă cronică de sănătate care afectează controlul mușchilor vezicii urinare prin nervi. Din acest motiv, chiar dacă doriți să vă abțineți de la urinare, este dificil sau imposibil să faceți acest lucru. Neuropatia legată de diabet, boală Parkinson, scleroză multiplă sau leziunile măduvei spinării pot avea acest efect.
  • Luarea anumitor medicamente (de exemplu, antidepresive, decongestionante nazale, relaxante musculare).
  • Dificultăți la mers, împiedicându-vă să ajungeți la baie la timp.
  • Constipație.

Tipuri de incontinenta urinara

Incontinența urinară de stres. Este cea mai frecventă formă de incontinență urinară la femei. Este scurgerea unei cantități mici de urină din cauza presiunii crescute în abdomen, deci pe vezică, cauzată de efort fizic, un acces de tușe, strănut, râs etc. Mușchii pelvisului trebuie însă să fie slăbiți pentru că aceste situații să provoace scurgeri de urină. Scurgerile nu trebuie neapărat să fie precedate de dorința de a urină.

La bărbați, acest tip de incontinență se poate dezvoltă după îndepărtarea parțială sau totală a prostatei dacă intervenția chirurgicală afectează accidental sfincterul din partea de jos a vezicii urinare și o face mai puțin eficientă.

Incontinența urinară imperioasă (de urgență). Această incontinență reprezintă o treime din cazurile de incontinența feminină, dar poate afecta copiii și bărbații mai în vârstă. Se mai numește „vezică hiperactivă” sau „vezică neinhibată”. Simplul fapt de a merge pe jos, de a vă gândi să urinați sau chiar de a auzi apa curgând poate declanșa uneori pierderi severe de urină. Prin urmare, persoanele afectate urinează frecvent.

Acest tip de incontinență este adesea rezultatul unei probleme cronice de sănătate care afectează controlul nervos al vezicii urinare. În mod normal, centrul de control al urinării, situat în lobul frontal al creierului, vă permite să vă abțineți de la urinare chiar dacă dorința este prezentă. Trimite semnale către mușchii vezicii urinare pentru a preveni contracțiile. Persoanele la care această parte a creierului este afectată (după un accident vascular cerebral, boală Alzheimer sau boală Parkinson) nu mai au un control.

Incontinența urinară mixtă. Această formă de incontinență urinară este asociată cu cel puțin 2 forme ale acestei tulburări. Cea mai frecventă combinație este cea a incontinenței de stres și a incontinenței de urgență. Reprezintă aproximativ o treime din incontinența urinară feminină.

Incontinența urinară cu deversare (sau revărsare). Rezultă din prea multă urină în vezică. Acest lucru poate scurge urină fără a mai avea control asupra acesteia. Această revărsare poate fi explicată printr-un obstacol în golirea vezicii urinare, de exemplu, ca urmare a unor probleme de prostată, principala cauză a acestui tip de incontinență la bărbați. Poate fi, de asemenea, din cauza incapacității vezicii urinare de a se goli din cauza slăbiciunii mușchiului vezicii urinare, care apoi are dificultăți de contracție (de exemplu, din cauza diabetului sau a unei boli neurologice).

Incontinența funcțională. Anumite tulburări fizice sau mentale pot împiedica o persoană să meargă la baie la timp. Această incontinență este frecventă la vârstnici din cauza problemelor de mobilitate multiple, cum ar fi osteoartrita șoldului sau genunchiului, fractura șoldului, efectele secundare ale unui accident vascular cerebral și așa mai departe.

Incontinența totală. Este incontinența caracterizată printr-un flux continuu de urină, zi și noapte. Persoanele afectate nu au control voluntar al vezicii urinare, care nu mai poate acționa ca rezervor pentru urină. Incontinența urinară totală este cel mai adesea consecința deteriorării fizice care apare, în special, din cauza unui accident sau a unei boli care afectează măduva spinării sau prin distrugerea totală sau parțială a sfincterului. 

Posibile consecințe și complicații

Din cauza tabuului din jurul incontinenței urinare, mulți oameni sunt reticenți în a merge la medic. Prin urmare, se lipsesc de ajutorul și tratamentul oferit. Cu toate acestea, când nu este tratată, incontinența poate limita sever activitatea fizică și poate perturbă viața socială, sexuală și profesională.

Incontinența urinară cronică crește riscul de infecții recurente ale tractului urinar. De asemenea, poate provoca roșeață a pielii din jurul organelor genitale (inclusiv infecții și ulcere), deoarece creează umiditate.

Tratamente

Poate fi rezolvată problema printr-o nou tehnologie, adică un câmp electromagnetic de înaltă intensitate cu aplicație focusată. Prin această tehnologie se va face stimularea eficientă a musculaturii pelviene. Pentru asta este folosit un fotoliu special, denumit Emsella. Întreaga procedura este rapidă, fără disconfort și cu rezultate uimitoare. Puteți beneficia de tratamentul incontinenței urinare la Bio Ortoclinic.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Sănătate » (P) Incontinența urinară: ce este, cauze și tratament posibil