Antena Meniu Search
x

Remedii naturiste pe bază de silimarină - Top 5 beneficii pentru sănătate

Ficatul este cel mai complex organ, motiv pentru care acesta trebuie să fie protejat în permanenţă, mai ales în perioadele solicitante din punct de vedere psihic şi fizic.

de Redactia Observator

la 27.02.2019, 15:19

- unsplash.com

Ficatul este cel mai complex organ, motiv pentru care acesta trebuie să fie protejat în permanenţă, mai ales în perioadele solicitante din punct de vedere psihic şi fizic. De obicei, consumul în exces de alcool, lipsa odihnei, stresul şi oboseala acumulată conduc la apariţia anumitor afecţiuni la nivelul ficatului.

De aceea, medicii recomandă tratamentele pe bază de silimarină, cunoscută deja ca un puternic hepatoprotector şi detoxifiant. Aceasta are un rol foarte important în refacerea celulei hepatice, însă tratează şi alte afecţiuni precum diabetul sau ficatul gras.

Silimarina: Ce este și cum se folosește?

Silmarina este un complex de substanțe, extras din semințele de armurariu – sylibum marianum, o plantă cu rol protector asupra organismului. Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, silimarina este folosită ca medicament pentru tratarea anumitor afecțiuni, cum ar fi bolile hepatice cronice. Studiile au dovedit faptul că silimarina poate ajuta ficatul să se recupereze după intoxicații și inflamații, iar tratamentele bazate pe acest complex de substanțe au efecte terapeutice remarcabile.

În plus, în cazul unei administrări mai îndelungate, silimarina poate fi folosită și preventiv, în special de către persoanele care locuiesc în medii poluate. Pentru cei interesaţi de un tratament de lungă durată, silimarina la preţ mic se găseşte foarte uşor atât în plafare, cât şi în magazinele cu produse bio.

Silimarina se poate consuma atât sub formă de pulbere, atunci când semințele sunt proaspăt râșnite, dar și sub formă de capsule, care au în compoziția lor, extract din fructe de armurariu. Silimarina pulbere se poate administra de 3-4 ori pe zi, înainte de masă, și se poate înghiți cu apa sau suc, însă poate fi consumată și sub formă de ceai, în urma unei infuzii.

Ajută la detoxifierea ficatului

Silimarina este un aliat important în lupta afecțiunilor hepatice, generate de consumul de alcool, dar și un ajutor pentru buna funcționare a ficatului, deoarece are un rol puternic detoxifiant. Ficatul are rolul de a purifica sângele, pentru a proteja organele din corp. Astfel, acesta elimină substanțele nocive din sânge și îi oferă organismului energie permanentă, eliberând glucoza din sânge. Din acest motiv, ficatul trebuie să fie protejat de substanțele toxice, care pot afecta integritatea celulor hepatice.

Împiedică dezvoltarea celulelor canceroase

Silimarina opreşte proliferarea vaselor de sânge care hrănesc tumorile. Astfel, fără sânge, celulele canceroase nu se vor dezvolta. În plus, sibilina, un antioxidant prezent în silimarină, ajută la stimularea proteinelor şi la modificarea stratului exterior al celulelor sănătoase, pentru a le proteja împotriva eventualelor deteriorări. Studiile au dovedit faptul că silimarina poate preveni sau încetini dezvoltarea anumitor tipuri de celule canceroase, printre care se numără cancerul de colon, renal, de piele sau pulmonar.

Reduce nivelul de colesterol din sânge

Cercetătorii au dovedit faptul că silimarina poate scădea nivelul colesterolului rău şi astfel poate preveni apariţia ficatului gras, o afecţiune frecvent întâlnită.  În plus, silimarina poate proteja ficatul şi de daunele cauzate de produsele chimice precum tetraclorura de carbon, utilizată la scoaterea petelor sau de acetaminofen, cunoscut sub numele de paracetamol.

Contribuie la prevenirea şi controlul diabetului

Silimarina este recomandată de către doctori bolnavilor de diabet, deoarece are capacitatea de a ţine sub control nivelul glucozei din sânge. De asemenea, silimarina îmbunătăţeşte profilul glicemic, mai ales în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet şi scade semnificativ nivelul hemoglobinei glicozilate.

Prezintă efecte anti-imbatranire

Silimarina conţine antioxidanţi, care ajută la prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Astfel, consumul regulat de silimarină poate avea efecte vizibile, la suprafaţă, deoarece reduce leziunile apărute la nivelul pielii. Astfel, semnele uşoare de îmbătrânire precum ridurile şi petele închise vor dispărea treptat.

În plus, similarina luptă împotrivă toxinelor din sânge şi din tractul digestiv şi înlătură factorii poluanţi. De asemenea, armurariul poate fi folosit şi pentru prevenirea anumitor tulburări care apar o dată cu înaintea în vârstă precum bolile de inimă sau afecţiunile ficatului.

Aşadar, silimarina poate fi folosită atât pentru prevenirea anumitor afecţiuni, cât şi pentru tratarea bolilor care pot apărea din cauza excesului de alcool sau a înaintării în vârstă. Doctorii recomandă consumul de silimarină, pentru că ajută la refacerea celulei hepatice, are rol hepatoprotector şi contribuie la refacerea organismului după aplicarea unor tratamente medicamentoase puternice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Remedii naturiste pe bază de silimarină - Top 5 beneficii pentru sănătate