Antena Meniu Search
x

Reguli stricte pentru angajați, după întoarcerea la birouri (Video)

Viteză. Aglomeraţie. Haos. Nerăbdare. Aşa arată... trecutul. Pentru că viitorul e mai degrabă aşa ... O lume în care mersul la serviciu devine un ritual calculat la fiecare pas. 

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 07.05.2020, 21:12

Vezi și
  • O treime dintre românii care lucrează în sistemul privat o fac de acasă în această perioadă.
  • Programul de lucru, modificat pentru a se permite distanțarea socială.

Viteză. Aglomeraţie. Haos. Nerăbdare. Aşa arată... trecutul. Pentru că viitorul e mai degrabă aşa ... O lume în care mersul la serviciu devine un ritual calculat la fiecare pas. 

Georgiana Oltenescu, director de marketing firmă de imobiliare: Viaţa va fi diferită după această pandemie şi trebuie să ne adaptăm. Vom crea nişte culoare la intrări. Pe cele două intrări care sunt aici vor fi un culoar pentru intrare şi unul pentru ieşire... 

În cel mai aglomerat complex de clădiri de birouri din ţară, aflat în nordul Capitalei, reîntoarcerea la lucru e o provocare uriaşă. 30 de mii de angajaţi tranzitau zilnic această zonă. În doar o săptămână, vor reveni la serviciu după reguli stricte. În ture - pentru că programul va începe între 8 şi 12. 

Georgiana Oltenescu, director de marketing firmă de imobiliare: Aici, în zona de turnicheţi, este o zonă extrem de sensibilă, pentru că oamenii vin şi îşi folosesc cardul de acces. Este o zonă atinsă în mod frecvent. Vom avea o folie de protecţie pe această zonă, care va avea o substanţă specială care omoară virusurile. Vizitatorii vor fi obligaţi să poarte mască şi mănuşi, altfel nu vor putea să intre în clădire. 

Sunt reguli care ne vor schimba vieţile pe termen lung. Pentru că pericolul nu va trece peste noapte. Aşa că anul 2021 ne-ar putea găsi la fel: cu dezinfectant la uşă, lifturi folosite la doar un sfert din capacitate şi birouri... transformate. 

În scurt timp, s-ar putea schimba total modul în care suntem obişnuiţi să muncim. Astfel, pe colegul cu care obişnuiam să stăm umăr în umăr s-ar putea să-l vedem de la doi metri distanţă sau chiar printr-un perete de plexiglas. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cum ţine însă statul pasul? Soluţia ar putea fi lucrul de acasă, considerat până de curând un privilegiu, dar privit acum ca o salvare. 

Sabin Sărmaș, Autoritatea pentru Digitalizarea României: Sunt foarte puţine locuri în care prezenţa 100% a personalului actual este necesară la locul de muncă. E vorba de interacţiunea la ghişee, e vorba de managementul instituţiilor care este nevoie să fie prezent, dar departamente în sine, servicii, ar putea să înceapă să muncească de acasă. 

O fac deja angajaţii companiilor private. 1 din 3 români lucrează acum de acasă, iar 70% ar vrea să rămână la fel şi după terminarea pandemiei. La stat, însă, unde digitalizarea e deocamdată... pe hârtie, ar fi aproape imposibil. 

Sabin Sãrmaș, Autoritatea pentru Digitalizarea României: Acum, din păcate, în România, legislaţia, telemunca sau munca remote sau work from home, nu este foarte bine reglementată la nivelul instituţiilor publice.

Mike Hapoianu, reprezentant spațiu de birouri: Pe de altă parte, ştim că "working from home" nu este fun. Unii poate sunt eficienţi, se pot concentra mai bine, au mai puţine pauze dar cât timp poţi să stai acasă între patru pereţi?! Acum suntem nevoiţi dar poţi să stai aşa un an, doi, trei, cinci? Cred că e complicat. 

Aşa au apărut spaţiile alternative de lucru: huburi sau clădiri cu birouri individuale unde, pe baza unui abonament lunar, oricine poate să lucreze. 

Mike Hapoianu, reprezentant spațiu de birouri: Noi avem avantajul de a avea birouri private, ce se vede aici e spaţiul comun. Nu avem desk-uri care se închiriază aici. Deci membrii noştri nu lucrează în această zonă, fiecare membru are birou privat. Fiecare companie are birou privat, deci nu trebuie să interacţioneze unul cu celălalt decât dacă vor. 

Flexibil. Creativ. Şi sigur. Aşa se conturează piaţa muncii în viitor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Reguli stricte pentru angajați, după întoarcerea la birouri (Video)