Bijuterii arhitecturale devenite ruine! Din cauza costurilor ridicate, foarte multe monumente sunt lăsate în paragină
Este tabloul care îi întâmpină pe turiştii veniţi din ţară şi străinătate cam peste tot la noi. Se întâmplă în Sighişoara, Braşov, Sibiu.
Este tabloul care îi întâmpină pe turiştii veniţi din ţară şi străinătate cam peste tot la noi. Se întâmplă în Sighişoara, Braşov, Sibiu.
În Sibiu, trecătorii care se abat de pe drumul pietonal - frumos pietruit, din mijlocul oraşului, dau de pericol. Multe clădiri, chiar şi din centru, nu au fost renovate de decenii.
Mirela Grigore, Purtător de cuvânt primăria Sibiu: "Pe lângă somaţii, în 2016 şi 2017 au fost aplicate peste 90 de amenzi în valoare totală de 139.000 de lei. La care se adaugă 151 de avertismente în aceeaşi perioadă."
În centrul vechi al Sibiului, pe o parte a drumului sunt monumente în paragină. De cealaltă, găsim şi excepţia: câteva case frumos renovate.
Proprietara unei case renovate: "A fost foarte costisitor, dar fiind legea asta de nu am plătit impozitul am zis măcar atât să facem şi noi. Aşa am făcut şi când nu a fost a noastră să ştiţi."
Şi în Braşov numărul imobilelor vechi care se degradează creşte de la an la an.
Sorin Toarcea, Purtător de cuvânt al Primăriei Braşov: "Noi i-am notificat de mai multe ori pentru că ei răspund din punct de vedere civil şi doamne fereşte şi penal pentru pagubele produse de clădirile lor. Din nefericire în municipiul Braşov am avut astfel de situaţii."
Situaţia este aceeaşi şi în Sighişoara.
Câteva clădiri care au fost restaurate, sunt acum bijuterii arhitecturale, dar şi surse importante de venit pentru cei care le deţin.
Andreea Vasiu, manager pensiune, casa reabiltata: "Pe faţadă de exemplu am dat jos 28 de straturi de tencuială pana am ajuns la cea originala, unde am descoperit un vers din ENEIDA in germana si in latina prin care familia ii multumea Domnului ca le a scapat casa de la incendiu. Este singura casa din cetate cu propria fantana in casa, si prin deductie ceredem ca aceasta a fost salvarea."
Distrugerea sistematică a patrimoniului are consecinţe grave. Şi pot fi chiar şi mai grave. Sighişoara riscă acum să fie scoasă din lista siturilor UNESCO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰