Video Carantina în București, jocul nervilor. Premierul îi taie din avânt ministrului Sănătăţii, în vreme ce edilii Capitalei încearcă să tragă de timp
Valul trei al pandemiei sufocă spitalele şi testează limitele medicilor. Între timp, șefii țării nu reuşesc să se pună de acord în privinţa restricţiilor. Ultimul motiv de ceartă: carantina în Capitală. În timp ce ministrul Sănătăţii susţine că e o măsură care nu poate fi evitată, premierul îi dă peste nas, public, şi îi aminteşte că decizia nu îi aparţine. Argumentul: fără economie deschisă nu putem plăti costul pandemiei.
22 martie, ziua 376 a pandemiei. Din nou, 40 la sută din cazurile noi de Covid-19 sunt în Bucureşti. Două sectoare au depăşit incidenţa de 6 la mia de locuitori şi au intrat, teoretic, în scenariul roşu. În jurul Capitalei, 18 localităţi sunt în carantină.
Ministrul Sănătăţii spune clar: carantina nu poate fi exclusă pentru Bucureşti. Premierul se împotriveşte.
Florin Cîţu, premierul României: ”Îmi doresc să nu ajungem la o situaţie de carantinare”.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: ”Şi după 6 la mie, nicio măsură nu poate fi eliminată”.
Criteriile pentru carantinare ar putea fi mai dure
De aceea, ministrul Sănătăţii vrea să înăsprească criteriile în baza cărora se decide carantinarea.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: ”Dacă într-o localitate nu mai sunt locuri sau mai sunt foarte puţine locuri la ATI şi incidenţa este de peste 3 la mie în aceaşi localitate, înseamnă că sistemul sanitar nu mai poate îngriji formele grave”
Cum decizia finală e politică, premierul îi taie din avânt, public.
Florin Cîţu, premierul României: ”Opiniile de la Ministerul Sănătății sunt importante şi le vom lua în calcul, dar vom lua decizia după ce ascultăm toate opiniile”.
Primarii de sector și edilul general al Capitalei vor să tragă de timp
Atunci când nu s-au contrazis în faţa camerelor de filmat, decidenţii au fost din şedinţă în şedinţă. Ba la Prefectură, ba la Parlament, ba la Guvern. De la Palatul Victoria, edilii Capitalei au ieşit cu o strategie politică: vor trage de timp cu aceleaşi măsuri de până acum până vin vaccinurile.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: ”Încercăm să luăm acele măsuri echilibrate care să evite carantinarea Bucureştiului”.
Cristian Popescu Piedone, primar Sectorul 5: ”Noi, primarii de sector, nu suntem pentru soluţia de a se închide mallurile sau cafenele, trebuie în schimb să se intensifice controalele”
Ciprian Ciucu, primar Sectorul 6: ”Poliţia din Sectorul 6 va fi mult mai atentă la modul în care se face termoscanarea în centrele comerciale, vom fi mai atenţi la cum se face dezinfectarea”.
Radu Mihaiu, primar Sectorul 2: ”Avem nevoie să câştigăm timp pentru sistemul de sănătate pentru că vor veni multe milioane de vaccinuri”.
Până în mai.
Scandal după decizia de prelungire a carantinei în Timişoara
Dacă în Bucureşti mai e loc de discuţii politice, altfel stau lucrurile în Timişoara. Raed Arafat a trecut peste capul autorităţilor locale, care au ridicat carantina deşi incidenţa depăşea 8 la mia de locuitori. A prelungit lockdown-ul cu încă 72 de ore atât în oraşul Revoluţiei, cât şi în alte patru comune.
Alin Nica, preşedintele CJ Timiş: ”O palmă peste obraz, un abuz fără precedent şi o bătaie de joc la adresa noastră. Altă pârghie este şi acţionarea în instanţă şi contestarea în instanţă a acestui ordin”.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: ”E singura soluţie reponsabilă, e o soluţie provizorie”.
Decizia şefului DSU vine după ce primarul Dominic Fritz s-a plâns că a fost propusă ridicarea carantinei doar pentru localităţile cu edili PNL, în ciuda incidenţei uriaşe.
Dominic Fritz, primarul Timişoarei: ”Nimeni nu a putut sa-mi explice de ce comuna moșnița cu rata de infectare cea mai mare din toata zona metropolitana a fost propusa pt ridicarea masurii de carantinare si alte comune cu o rata mai mica au fost propuse pentru a se continua, asta cel puțin arata că aceste criterii nu au o logica”
Ministrul Vlad Voiculescu a promis că va cere explicaţii de la DSP Timiş.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰