Antena Meniu Search
x

Ce să faci dacă ai uitat să plăteşti taxa de pod la Feteşti Cernavodă

Pentru că începe perioada concediilor mulţi dintre români se pregătesc să ia cu asalt litoralul românesc, iar pentru cei mai mulţi dintre ei un lucru care necesită atenţie este taxa de pod de la Feteşti.

de Redactia Observator

la 04.05.2023, 15:39

Ce să faci dacă ai uitat să plăteşti taxa de pod la Feteşti Cernavodă
Ce să faci dacă ai uitat să plăteşti taxa de pod la Feteşti Cernavodă - Arhivă Observator

Pentru a trece podul de peste Dunăre de la Fetești, pe autostrada A2 București - Constanța, trebuie să plătești o taxă de trecere. Oficial, taxa respectivă este denumită peaj, respectiv vamă la trecerea peste un pod, pe un drum de acces într-un oraș sau la acostarea unei nave la un chei. În acest caz este, evident, vorba despre o taxă pentru a traversa un pod peste Dunăre.

Care este amenda dacă ai uitat să plăteşti taxa de pod la Feteşti Cernavodă

Amenda pentru neachitarea taxei de pod de la Feteşti creşte în funcţie de capacitatea autovehiculului.

De pildă, pentru autoturisme, o trecere pe podul de la Feteşti costă 13 lei, iar amenda în cazul neachitării acesteia este de minim 130 de lei, prin urmare, de 10 ori mai mare decât taxa de peaj.

Pe acelaşi subiect

Aşadar, în cazul autovehiculului care are între 9 şi 23 de locuri sau între 3,5 şi 12 tone, amenda este cuprinsă între 470 şi 940 de lei. În cazul autovehiculului care are mai mult de 23 de locuri sau mai mult de 12 tone, amenda este cuprinsă între 640 şi 1.280 de lei.

În cazul autovehiculului care are mai mult de 12 tone minim patru axe, amenda de pod de la Feteşti este cuprinsă între 910 şi 1.820 de lei.

În cazul conducătorilor auto care au uitat să achite taxa de pod de la Feteşti, aceştia au la dispoziţie mai multe variante pentru a scăpa de grijă.

Persoanele fizice pot achita amenda la administraţiile publice locale sau la alte instituţii publice abilitate să administreze aceste venituri ale bugetelor locale. De asemenea, şoferii mai pot achita amenda şi pe ghiseul.ro.

În cât timp poţi plăti taxa de pod la Feteşti

Pentru a trece podul de peste Dunăre de la Fetești, pe autostrada A2 București-Constanța, trebuie să plătești o taxă de trecere.

La trecere podului de peste Dunăre, camerele vor filma numărul de înmatriculare și, dacă la sfârșitul zilei următoare trecerii, numărul de înmatriculare al autovehiculului nu se regăsește în baza de date a CNADR cu plăți, un proces verbal de constatare a contravenției (PVCC) va fi emis (însă nu neapărat imediat). Aceasta va fi trimis pe adresa din certificatul de înmatriculare, aflată în bazele de date ale autorităților. Mai multe detalii găsiţi aici.

Metode de plată

Pentru a plăti taxa aferentă trecerii pe pod de la Feteşti, conducătorii auto pot trimite un SMS la numărul unic 7577, indiferent de rețea. SMS-ul trebuie să conțină numărul de înmatriculare și categoria vehiculului.

Conform taxa-pod-fetesti.ro, CNADR recomandă ca plata amenzii să se facă în conturile dedicate deschise la administraţia publică locală unde își are domiciliul contravenientul persoană fizică.

Un pas important pentru mulţi dintre noi îl reprezintă posibilitatea de a contesta amenda respectivă. Sursa amintită precizează că "poți face contestație la judecătoria în a cărei circumscripție contravenientul domiciliază. În acest caz, contravenientul este persoana numită în procesul verbal, chiar dacă nu este vorba de șoferul mașinii din momentul trecerii. Poți trimite contestația și prin poștă. Asigură-te că ai trecut corect codul poștal. De asemenea, poți solicita judecarea în lipsă. Ai nevoie de: dovada plății peajului pentru podul respectiv (dacă este SMS, pe lângă screenshot al SMS-ului, adaugă și copia facturii de telefonie și dovada plății acesteia), certificatul de înmatriculare al autovehiculului respectiv actul de identitate. Formularea corectă a plângerii împotriva procesului verbal este esențială".

CNAIR reaminteşte conducătorilor auto că peajul poate fi achitat astfel:

  • pe portalul CNAIR -  www.erovinieta.ro  şi prin intermediul aplicaţiei eTarife (destinată telefoanelor mobile);

  • la distribuitorii autorizaţi (lista completă se poate verifica pe site-ul CNAIR la adresa www.cnadnr.ro);

  • prin SMS, la numarul 7577.

Care e taxa de pod Feteşti Cernavodă în 2023

Taxa de pod Fetești pentru autoturisme costă pentru o singură trecere: 

  • 13 lei cu TVA inclus la benzinărie, la casieria de la pod și la punctele de lucru ale Uniunii Nationale A Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR);
  • 3 euro aproximativ, cu TVA inclus (tariful variază în funcție de operator – detalii mai jos), la plata prin SMS;
  • 13 lei cu TVA inclus pentru plata online.

Cum pot contesta amenda 

Poți face face contestație la judecătoria în a cărei circumscripție contravenientul domiciliază. În acest caz, contravenientul este persoana numită în procesul verbal, chiar dacă nu este vorba de șoferul mașinii din momentul trecerii.

Poți trimite contestația și prin poștă. Asigură-te că ai trecut corect codul poștal.

De asemenea, poți solicita judecarea în lipsă.

Ai nevoie de:

  •  dovada plății peajului pentru podul respectiv (dacă este SMS, pe lângă screenshot al SMS-ului, adaugă și copia facturii  de telefonie și dovada plății acesteia);
  • certificatul de înmatriculare al autovehiculului respectiv;
  • actul de identitate.

Formularea corectă a plângerii împotriva procesului verbal este esențială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Ce să faci dacă ai uitat să plăteşti taxa de pod la Feteşti Cernavodă