Compania farmaceutică amendată cu milioane de euro acuză Consiliul Concurenţei de rea-credinţă
Pacienţii bolnavi de cancer au fost puşi în pericol de un gigant farmaceutic. Este concluzia Consiliului Concurenţei care a amendat un producător de medicamente pentru că ar fi întârziat intrarea pe piaţă a unor tratamente vitale pentru bolnavi.
Pacienţii bolnavi de cancer au fost puşi în pericol de un gigant farmaceutic. Este concluzia Consiliului Concurenţei care a amendat un producător de medicamente pentru că ar fi întârziat intrarea pe piaţă a unor tratamente vitale pentru bolnavi. În plus, producătorul inventa strategii care îl favorizau să câştige contractele prin licitaţiile publice. Caracatiţa de pe piaţa medicamentelor este una mult mai amplă, spun autorităţile, care au amendat firma cu 12 milioane de euro. Practic, sub 10 la sută din cifra de afaceri a companiei.
Este problema cu care se confruntă bolnavii de cancer din România an de an. Medicamentele lipsesc, sunt prea scumpe sau nu sunt suficiente. Oricum ar fi, viaţa lor atârnă de deciziile producătorilor şi distribuitorilor de medicamente.
142 de pacienţi mor zilnic în România din cauza bolilor incurabile. În acest timp, reprezentanţii farmaceutici profită.
O mare companie farmaceutică de pe piaţa românească a fost amendată de Consiliul Concurenţei cu douăsprezece milioane de euro. Practicile pe care le inventase pentru vânzarea anumitor medicamente i-a făcut să deţină monopol pe piaţă şi să întârzie intrarea unor molecule în farmacii, spune preşedintele Consiliului Concurenţei.
Practic, specialiştii explică cum producătorul era obligat să vândă la cel puţin trei distribuitori produsul lui. Îl vindea cu preţ mai mare decât preţul cu care el participa la licitaţie, cu drept de distribuitor. Şi astfel, câştiga. A doua tactică era folosită pentru a atrage pacienţii să cumpere de la ei prin carduri de fidelitate.
Sunt medicamente care în străinătate costă între 40 şi 200 de dolari, dar care în România ajung la 8 mii de lei per doză.
Producătorii de medicamente acuză ca sistemul de licitaţii făcut de stat le dă şansa producătorilor să recurgă la astfel de tertipuri.
Firma amendată a răspuns acuzaţiilor printr-un comunicat: "Compania noastră va contesta în instanţă deciziile Consiliului Concurenţei deoarece, cu rea-credinţă, nu a luat în considerare o serie de dovezi care susţin nevinovăţia companiei".
Datele oficiale arată că cifra de afaceri a acestei companii este de peste 775 de milioane de lei, iar profitul din piaţa farma se ridică la peste două milioane de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰