Criză de ingineri constructori în România. Peste 10.000 de posturi sunt vacante
În România e criză de ingineri constructori! Avem de două ori mai puţini decât este nevoie. Peste 10.000 de posturi sunt vacante, deşi salariile încep de la o mie de euro. Antreprenorii propun mărirea locurilor fără plată la facultăţile de profil.
- Peste 360.000 de angajaţi în domeniul construcţiilor
- Doar 20.000 au studii superioare
Ruxandra este pasionată de casele ecologice. Încă învaţă, dar abia aşteaptă să meargă pe şantier.
Ruxandra Chirca, studentă: Consider că lucrul practic pe lângă teoria pe care o învăţăm la facultate ne ajută foarte mult să ne dezvoltăm călităţiile pe viitor.
Pasiunea o are de la părinţi, ambii ingineri.
Ruxandra Chirca, studentă: Este o meserie complicată pentru că trebuie să ştii destul de multe lucruri din cât mai multe domenii, şi să ştii să le îmbini una cu alta, şi pentru o fată nu ştiu dacă este neapărat mai greu, dar noi ca fete fiind mai atente la detalii aş putea spune că este mai uşor.
Însă numărul celor care aleg această carieră este în continuă scădere. La Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, numărul studenţilor s-a înjumătăţit în ultimele decenii, deşi este nevoie de tot mai mulţi specialişti.
Radu Văcăreanu, rector UTCB: Putem să importăm forţă de muncă cu calificare medie din străinătate, ingineri nu prea putem să importăm. În momentul de față reușim să acoperim mai puțin de jumătate din nevoia de ingineri constructori.
Antreprenorii cred că statul trebuie să subvenţioneze mai multe locuri la facultăţile de profil.
Cristian Erbaşu, antreprenor: Se urmăreşte în cele din urmă transformarea unui şantier într-o fabrică. Într-o fabrică în care să se lucreze din ce în ce mai mult cu imprimante 3D, într-un şantier unde să se lucreze cu mai mulţi roboţi.
În România sunt peste 360.000 de angajaţi în domeniul construcţiilor, dintre care doar 20.000 cu studii superioare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰