Pericolul cărnii de porc infestate pândeşte în pieţe, înainte de Crăciun
Aprovizionarea cu carne de porc pentru sărbători pare un joc de noroc pentru români. Puţini cumpărători ştiu cum să aleagă marfa.
Aprovizionarea cu carne de porc pentru sărbători pare un joc de noroc pentru români. Puţini cumpărători ştiu cum să aleagă marfa care a trecut prin filtrul unor controale serioase. De cele mai multe ori, garanţiile vin doar din gura comercianţilor. Legal, cumpărătorii nu pot cere analizele porcilor pe care îi cumpără. Comercianţii sunt obligaţi doar să fie avizaţi sanitar - veterinar. Restul documentelor sunt doar pentru ochii inspectorilor.
- Gustaţi un pic de şorici.
- Ăsta este porc de ţară?
- Da!
- Motivul incredibil pentru care o directoare de şcoală din Buzău a intrat cu maşina, în viteză, într-un grup de...
- Funeraliile Regelui Mihai I. Prima noapte de priveghi la Palatul Regal
- Funeraliile Regelui Mihai I. Lacrimi şi flori la Peleş, unde Majestatea Sa s-a născut şi unde miercuri a ajuns...
- "A ajuns mai scump decât carnea". Cât plătesc românii pe un kilogram de peşte proaspăt, de Bunavestire
- Carne artificială, pâine din ciuperci şi drojdie anticancerigenă cu betacaroten. Cum va arăta farfuria viitorului
- Tăiaţi-mi şi mie un pic, să văd dacă este porc de ţară, adevărat.
- Dacă nu este, îl mănânc eu, domnule!
Este singura garanţie pe care o primesc clienţii care ajung în această hală de carne din Capitală. Aceşti comercianţi încearcă să-i convingă cu vorba bună. Chiar dacă în joc este sănătatea oamenilor.
- Sănătos este?
- Vreţi să mănânc şi eu?!
- Dacă îţi iei ţeapă, este ţeapa ta, nu a mea.
- Şi cum cunoşti scroafa bătrână de aia tânără?
- Nu-ţi dai seama, pentru că nu ştii ce se întâmplă. Dacă vrei să mă crezi pe mine pe cuvânt, crede-mă pe cuvânt. Dacă nu, fă ce vrei!
Într-o altă piaţă din Bucureşti, echipa Observator a găsit comercianţi dispuşi să ne arate cum recunoaştem o marfă sigură. Primul lucru după care trebuie să vă ghidaţi, atunci când căutţi carne de porc sănătoasă, este ştampila de pe carcasă. Dacă insistaţi, puteţi vedea chiar şi eticheta unei carcase de porc. Bineînţeles, toţi comercianţii care vând carne de porc în pieţe sunt obligaţi să aibă şi un certiificat sanitar - veterinar care atestă că ceea ce vând este carne sănătoasă. Acest document poate fi verificat doar de autorităţi.
În schimb, orice comerciant trebuie să afişeze la vedere autorizaţia sanitar - veterinară. Dar asta nu înseamnă, mereu, că porcul de pe tarabă nu este un pericol pentru sănătate.
Surprindem şi un alt moment. Comercianţii îşi "momesc" clienţii cu o bucată de şorici. În pieţe, carnea de porc pentru tocat costă în jur de 13 lei kilogramul, fleica depăşeşte 15 lei pe kilogram, iar preţul la muşchiuleţ sare de 20 de lei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰