Antena Meniu Search
x
LIVE

Cum se obțin cele mai fine brânzeturi

Aţi auzit de brânza cu leurdă? Sau cu ciocolată neagră, ori poate vreţi să încercaţi brânza cu nucă şi coniac? Ei bine, toate aceste delicii le găsiţi într-o făbricuţă din Ardeal, unde un sătean pregăteşte tot felul de specialităţi delicioase.

la 23.01.2019, 11:09
Vezi și

Aţi auzit de brânza cu leurdă? Sau cu ciocolată neagră, ori poate vreţi să încercaţi brânza cu nucă şi coniac? Ei bine, toate aceste delicii le găsiţi într-o făbricuţă din Ardeal, unde un sătean pregăteşte tot felul de specialităţi delicioase. Nu e o muncă uşoară. Ca să obţină brânzeturi maturate, durează cel puţin două luni. Satisfacţia este însă pe măsură. Oameni din toată ţara îi caută produsele. Şi cel mai mare succes îl are brânza ţinută în vin.

În Ardeal, ca şi în alte zone din ţară, sătenii care cresc vaci nu mai pot trăi doar din vânzarea laptelui către marii producatori. Aşa că unii au trecut la următoarea etapă - să transforme laptele în brânzeturi fine, de calitate superioară.

La graniţa dintre judeţul Mureş şi Sibiu, în localitatea Cund, brânzeturile capătă o altă formă şi o altă savoare. Aşa putem vorbi despre brânza cu nucă, brânză în vin, brânză cu leurdă sau chiar brânză cu chilli.

Acum trei ani, Istvan Varga a urmat cursuri în domeniu şi a decis să pregătească diverse specialităţi de brânză chiar în atelierul pe care îl are lângă fermă. Este un proces laborios, care necesită multă atenţie şi răbdare.

Istvan Varga, producător brânză de manufactură: Laptele de seară îl turnăm în răcitor, este răcit peste noapte până dimineaţa când ajunge împreună cu laptele de dimineaţă în cazanul de cupru. Apoi, laptele se amestecă până când se încheagă şi ajunge la o anumită temperatură. Brânza astfel formată se scurge apoi în nişte pânze speciale şi se pune în forme rotunde din lemn de fag.

Procedeul se repetă de mai multe ori, după care brânza se introduce în apă sărată. Întregul proces durează cel puţin două luni de zile. Aşa se obţine brânza maturată.

Istvan Varga, producător brânză de manufactură: Brânza de Cund înseamnă brânză maturată elveţiană, sau în stil elveţian, brânză alpină, este o brânză cu pastă semitare sau tare, depinde de cât o maturăm.

Toate specialităţile sunt din cel mai bun lapte, nepasteurizat şi fără clorură de calciu. Din acest motiv, sunt la mare căutare în rândul gurmanzilor, care cer mai ales brânza cu chilli şi ciocolata neagră, cea cu nuci şi coniac sau brânza care se ţine în vin timp de două zile.

Nici preţurile nu sunt de ici, de colo. Un kilogram de brânză simplă costă 60 de lei, la fel şi cea neagră, cu cărbune. În schimb, un calup de 800 de grame de brânză în vin ajunge la peste 200 de lei.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Cum se obțin cele mai fine brânzeturi