Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Deșeuri medicale aruncate pe un câmp de lângă Slatina: "Ăsta cred că e un test de COVID"

Câțiva saci cu ace de seringă și echipamente medicale folosite aruncate pe un câmp de lângă Slatina au scos la iveală o poveste cum numai România poate produce. O poveste extrasă dintr-o piață de zeci de milioane de euro, industria deșeurilor medicale, în care nu întotdeauna ce se plătește se și întâmplă. Urmăriți un reportaj exclusiv, semnat de Cristina Oprea și Sorin Ciupureanu.

de Cristina Oprea

la 19.08.2020 , 15:39

  • Juristul firmei crede că filmarea a fost "aranjată"
  • Reclamant: "Era haos. Groapa era plină de ace de seringă"

De la aceasta filmare a pornit tăvălugul care de câteva zile scoate la iveală detaliile unei poveşti încâlcite. Un apel la 112 şi o sesizare ajunsă la Garda de Mediu anunţau că pe un câmp din apropierea oraşului Slatina zac mormane de deşeuri medicale. Chiar în timp ce se aflau în control, inspectorii Gărzii de Mediu s-au trezit faţă în faţă cu un alt transport.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Sub protecţia anonimatului, cel care a depus plângerea spune că este de mult cu ochii pe activitatea sigurului incinerator de deşeuri medicale din judeţ. Şi că, la rândul său, a reacţionat după ce i-a auzit pe oamenii care locuiesc în apropierea incineratorului că se plâng de fumul înecăcios emanat de coşurile firmei.

Vezi și

Reclamant: M-am uitat peste gard. Era haos. Groapa era plină de ace de seringă, grămezi de cenușă mari, provenite de la incinerator. În cenușă erau amestecate, aruncate, sticluțe de medicamente, seringi cu ace, branule, sticluțe de la perfuzie.

Acuzaţii legate de poluare au primit şi cei de la Garda de Mediu. Ba chiar au amendat de mai multe ori firma proprietară a incineratorului, pentru că nu a schimbat filtrele care trebuiau să reţină particulele toxice apărute în urma arderilor deşeurilor periculoase. Ancheta s-a extins acum şi vizează şi depozitarea ilegală de deşeuri.

Aura Mandache, comisar Garda de Mediu: Sunt în desfășurare două acțiuni de control O acțiune la instalația de incinerare și o altă acțiune pe niște depozitari necontrolate de deșeuri medicale pe un teren ce aparține domeniului public.

Am mers şi noi la incinerator. Şi am aflat o altă poveste. Sunt interese ascunse la mijloc, iar întreaga poveste cu deşeurile aruncate în câmp este o făcătură, susţine firma. Juristul societăţii spune că au primit, pe rând mită, ameninţări şi tot felul de presiuni să închidă activitatea.

Eugen Iacobescu, juristul incineratorului: 200.000 de euro, trafic de influență 5000, constând în aceea că ne-au spus că asigură protecția la Garda de Mediu și nu vor veni și nu ne vor mai controla aici interesele societății noastre și șantaj.

Totuşi nu a depus plângere, pentru că recunoaşte că au mai fost scăpări în gestionarea activităţii firmei. Cât despre poluare, juristul crede că filmarea a fost "aranjată".

Cristina Oprea, reporter Observator: Nu este de aici, spuneți?

Eugen Iacobescu, juristul incineratorului: Nu.

Cristina Oprea, reporter Observator: Dar de unde este, oare?

Eugen Iacobescu, juristul incineratorului: Este adăugat aici. Vedeți, aici este pus fumul.

Cristina Oprea, reporter Observator: Fumul este adăugat aici, în coșul ăsta?

Eugen Iacobescu, juristul incineratorului: Da, da, da. Uitați că nu scoate nimic.

Cristina Oprea, reporter Observator: Păi nu scoate acum.

Eugen Iacobescu, juristul incineratorului: Păi se ard, se ard. Se ard documente.

În războiul acuzaţiilor în care cel mai mult au de suferit oamenii din oraş, am putea crede că autorităţile se străduiesc să schimbe ceva. Garda de Mediu a obligat Primăria să cureţe zona de deşeuri periculoase. În teren, situaţia e, însă, cu totul alta.

Chiar în timp ce ne aflam la filmare, o autoutilitară a regiei de salubritate, după cum susține chiar șoferul mașinii, a aruncat un morman de gunoi aici, în apropierea orașului.

Poliţia a deschis şi ea un dosar penal pentru infracțiunea de "poluarea prin evacuarea, cu știință, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri sau substanțe periculoase".

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri sociale » Deșeuri medicale aruncate pe un câmp de lângă Slatina: "Ăsta cred că e un test de COVID"