Antena Meniu Search
x

Video Deşi primesc bani pentru programările la vaccinarea anti-Covid, pentru unii medici de familie e prea mare deranjul

În plină campanie de vaccinare, mulţi medici de familie şi-au luat mâna de pe bolnavi. Tot mai mulţi oameni se plâng că au fost abandonaţi de cei care ar fi trebuti să-i înscrie pentru imunizare.

de Bogdan Ocnaru

la 18.01.2021, 20:03

Vezi și

Deşi primesc bani pentru pacienţii vaccinaţi, unii medici de familie sunt complet dezinteresaţi 

Statisticile sunt clare: doar unul din 10 români înscrişi până acum a fost programat prin cabinet. Şi asta deşi medicii de familie primesc de la stat 60 de lei pentru fiecare pacient vaccinat.

- Bună ziua! 

- Mă ajutaţi şi pe mine cu o întrebare?

- Ziceţi! 

- Programare la vaccin.

- Trimiteţi-mi pe Whatsapp, adresă de mail, număr de telefon...

În cabinetele medicilor de familie, telefoanele sună mai mult ca oricând. Dar nu întotdeauna cineva răspunde. Foarte mulţi oameni se plâng că imediat ce a început campania de vaccinare în masă medicii de familie i-au abandonat. Trebuie să se programeze pe cont propriu. 

Oameni trimişi de la medicul de familie la call center şi înapoi

Alexandra, pacient refuzat medic familie: "I-am rugat pe ai mei să sune medicul de familie să se programeze, ambii fiind cu afecţiuni cronice. Au sunat şi medicul de familie le-a spus că nu are cum să-i programeze, că are foarte mulţi pacienţi, peste 3.000 şi e foarte greu să programezi atâţia oameni şi să sune la call center"

Pentru că părinţii Alexandrei nu au peste 65 de ani, cei de la call center i-au trimis, din nou, la medicul de familie. Aşa că în acest moment nu sunt pe lista de programări. Şi nu e singurul caz. 

Ludmila Ion: "Eu am rugat-o pe doctorița mea să mă programeze si m-a refuzat. A spus că trebuie sa ne programam singuri. În presă se spune că medicul trebuie să te programeze"

Ade Bagiu: "Din păcate, mamei i-a spus medicul de familie că nu o poate ajuta, ca ei, medicii de familie, nu au nicio legatură cu programarea, că trebuie sa se descurce singură"

Carmen Serea: "Eu am vorbit cu medicul de familie, şi mi-a spus senin că el nu stă să încarce pe platformă 2500 de pacienți. Scurt!"

300.000 de persoane s-au programat la vaccinarea anti-covid

Iar cifrele oficiale confirmă: 300 de mii de români s-au programat până acum pentru etapa a doua a vaccinării. Doar unu din 10 a fost înscris de medicul de familie! 

Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie le recomadă bolnavilor să apeleze la rude pentru programare. 

Rodica Tănăsescu: "Şi eu am recomandat pacienţilor tineri şi cu abilităţi informatice mai bune decât ale mele, să încerce să îi programeze. Am spus tuturor pacienţilor, dacă nu reuşesc să fie programaţi cu ajutorul aparţinătorilor, atunci vă ajutăm noi"  

Cei care suferă de boli cronice şi nu au împlinit 65 de ani pot apela şi la medicii specialişti pentru programare. 

Medicii de familie sunt plătiţi de stat pentru programarea pacienţilor

Ei sunt chiar sunt încurajaţi să se ocupe de cât mai mulţi pentru imunizare.

Spre exemplu, dacă înscriu 25 la sută din pacienţii aflaţi pe lista lor primesc 30 de lei pentru fiecare om, iar dacă trec de pragul de 65 la sută încasează 60 de lei pentru fiecare pacient.

Practic un medic care are 1.000 de pacienţi pe care îi înscrie la vaccinare primeşte 60 de mii de lei, în jur de 13 mii de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Deşi primesc bani pentru programările la vaccinarea anti-Covid, pentru unii medici de familie e prea mare deranjul