Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Energia viitorului, cercetată de specialişti în Cluj

O uzină sau chiar un sat întreg alimentat cu energia obţinută doar din panouri solare. Este obiectivul asumat de un grup de cercetători clujeni.

de Alex Prunean

la 18.10.2020 , 12:58

  • Cercetarea oamenilor de ştiinţă clujeni este finanţată de Uniunea Europeană.
  • Energia termică poate fi transformată ulterior în energie electrică.

Într-un parc-laborator întins pe două hectare, aceştia vor experimenta în următorii ani cele mai eficiente metode de a produce energie verde.

Energie verde, produsă cu echipamente moderne, care să poată alimenta chiar şi un sat întreg. Este obiectivul ambiţios pe care un grup de cercetători din Cluj încearcă să îl atingă. Până acum au creat deja o parte dintre echipamentele necesare pentru captarea energiei solare. Toate vor fi testate într-un parc de două hectare, de lângă Cluj-Napoca. 

Echipamentul care va fi montat experimental va alimenta timp de trei ani cu energie verde întregul complex de inovare, de la birouri, spaţii comune, până la iluminatul din parcare.

Vezi și

Un astfel de mini-parc are însă puterea de a produce energie electrică cât pentru a acoperi nevoile unui sat cu peste 1.000 de gospodării.

Cercetarea oamenilor de ştiinţă clujeni este finanţată de Uniunea Europeană cu aproape 3 milioane de euro. Ţelul este să folosească cât mai eficient energia produsă cu ajutorul panourilor solare. Soluţiile pe care le vor găsi vor fi apoi aplicate pentru ca fabrici întregi să poată fi alimentate doar cu energie solară.

Oana Raita, coordonator proiect: Va fi un parc dedicat cercetării şi inovării, în care companiile noastre membre dar şi institutele de cercetare din cluster vor putea să îşi testeze prototipuri, idei inovatoare, înainte de a le desface pe piaţa largă.

Flavius Turcu, director institut: Energetica reprezintă de la început un domeniu important, vital, strategic pentru activitatea acestui institut.

Parcul ar trebui să fie finalizat anul viitor.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri sociale » Energia viitorului, cercetată de specialişti în Cluj