Video Facturi mai mari la curent chiar și cu 26%, de la 1 ianuarie, după liberalizarea pieței de energie electrică
Anul nou vine cu facturi uriaşe la curent. În unele zone, scumpirile vor ajunge chiar şi la 26%, atrag atenţia experţii în energie. De la 1 ianuarie, piața se liberalizează, iar tarifele nu vor mai fi stabilite de autorități, aşa cum se întâmplă acum. Chiar ministrul Energiei spune că facturile vor fi nejustificat de mari iar singura variantă pe care o au consumatorii este să schimbe furnizorul.
- Potrivit specialiştilor în energie, clienţii din nordul şi centrul tarii ar plăti facturi mai mari chiar si cu 17%.
- Cel mai mult vor achita consumatorii bănăţeni - cu 26% în plus.
Aproape şase milioane de consumatori casnici vor trece de la 1 ianuarie pe piaţa concurenţială de energie electrică. Ceea ce înseamnă că nu vor mai plăti facturi la preţuri impuse de autorităţi, ci direct de cei care furnizează energia.
Această doamnă, spre exemplu, este decisă să renunţe la compania cu care are contract acum tocmai pentru că a anuntat tarife mai mari.
Mulţi consumatori preferă să mai aştepte o lună, două până să decidă dacă îşi schimbă sau nu furnizorul de energie electrica.
La 1 ianuarie se face trecerea la piaţa concurenţială
Peste câteva zile, vom avea trei opţiuni. Negociem contractul cu actualul furnizor, alegem un altul, pentru a beneficia de o oferta avantajoasă, fie nu facem nimic şi actualul furnizor ne va livra în continuare curent, dar la un preţ care se va numi "pentru serviciu universal". Deci, mai mare.
Dumitru Chisăliţă, expert în energie: ”Serviciul universal presupune preturi mai ridicate cu pana la 26%. Ea diferențiază în functie de diversele zone din Romania”
Și de furnizori. Spre exemplu, potrivit specialiştilor în energie, clienţii din nordul şi centrul tarii ar plăti facturi mai mari chiar si cu 17%. Cel mai mult vor achita consumatorii bănăţeni - cu 26% în plus. În Muntenia şi Dobrogea scumpirea va fi cuprinsă între 18 și 23%.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: ”Toţi furnizorii din piaţă mizează pe conservatorismul românilor şi după părerea mea au mărit preţul nejustificat în piaţa universală. Îi îndemn pe toţi românii să îşi caute furnizorul. Dacă nu au optat în cursul lunii ianuarie pot să opteze şi în februarie şi martie, oricând pot să opteze să se mute de la un furnizor la altul”.
Într-o perioadă marcată de o criză sanitară fără precedent, dublată de una economică, este cu atât mai important să alegem ofertele cele mai avantajoase, atrag atenţia experţii.
Cum aflăm ofertele furnizorilor din zona noastra
Comparatorul preturilor de pe site-ul ANRE ne ajuta sa vedem cu ce oferte vin furnizorii din zona noastra. Tot ce trebuie sa facem este sa completam campurile obligatorii, iar aplicatia va compara ofertele. Vom vedea astfel daca este cazul sau nu sa ne schimbam furnizorul.
Reprezentanţii unei asociaţii de profil au trimis o scrisoare deschisă Guvernului şi Parlamentului în care semnalează majorările şi cer amânarea liberalizării cu încă şase luni.
Acestia spun că de vină pentru toate acestea ar fi ANRE, pentru că nu a demarat o campanie de informare. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nu au dorit să comenteze situaţia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰