În Ţara Oaşului, ciobanii păstrează un obicei din tată în fiu
În Satu Mare se păstrează una dintre cele mai străvechi datini din ţară:"Sâmbra Oilor". Se mulg oile şi se face brânză pe muzică de cetraş. Sărbătoarea este un bun prilej pentru o petrecere câmpenească
În Satu Mare se păstrează una dintre cele mai străvechi datini din ţară:"Sâmbra Oilor". Se mulg oile şi se face brânză pe muzică de cetraş. Sărbătoarea este un bun prilej pentru o petrecere câmpenească
Pe drumurile din Ţara Oaşului, se păstrează din tată în fiu un obicei străvechi. "Sâmbra Oilor" marchează începutul sezonului pastoral pe aceste meleaguri nordice.
După ce se strâng oile şi caprele de pe câmp, ciobanii le bagă în staul şi le mulg. Pe muzică. Şi cei mai tineri au preluat tradiţia.
Şi băieţii şi bărbaţii măsoară apoi laptele dat de fiecare animal.
După ce se strecoară laptele, ciobani calculează apoi ce cantitate de brânză primeşte în toamnă, când se sparge stâna, fiecare om care a adus capre şi oi la cioban. După ce se mulg oile, se măsoară laptele 13.30 Pe urmă se strecoară frumos si se pune gheac in fuctie de cat lapte iese.
Despre această tradiţie s-a dus vorba şi la oraş.
Sâmbra se încheie cu ceteraşi dar şi cu pălincă şi bunătăţi tradiţionale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰