Îngheţarea preţurilor a stârnit nemulţumirea ministrului Agriculturii
Teoretic, îngheţarea preţurilor la sute de produse de bază este un lucru benefic, mai ales în condiţii de pandemie, dar şi de apropiere a sărbătorilor pascale.
Teoretic, îngheţarea preţurilor la sute de produse de bază este un lucru benefic, mai ales în condiţii de pandemie, dar şi de apropiere a sărbătorilor pascale.
Numai că această decizie, adoptată de câteva mari lanţuri de magazine, a stârnit nemulţumirea ministrului agriculturii. Acesta spune că este o modalitate sigură de a-i distruge pe micii producători.
Un mare retailer cu magazine în toată ţara a plafonat deja preţurile pentru 500 de produse până de Paşte. Pe listă nu sunt doar alimente esenţiale , ci şi hîrtie igienică, scutece şi băuturi carbogazoase.
Îmbulzeala din magazine care s-a creat la declanşarea stării de urgenţă a dus la creşterea unor preţuri, potrivit datelor de la consiliul concurenţei. Pâinea, ouăle, legumele sau carnea s-au scumpit chiar şi cu 20 în ultima lună.
Guvernul este însă de altă părere. Plafonarea preţurilor va afecta, în primul rând, producătorii.
Reprezentanţii industriei alimentare cer românilor să cumpere responsabil.
Pandemia de coronavirus a umflat preţurile şi în Europa. În Torino, legumele şi fructele sunt mai scumpe cu 200%, iar alcoolul cu aproape 40%.
În Marea Britanie, oamenii nu au voie să cumpere mai mult de cinci produse din anumite categorii, cum ar fi dezinfectanţi, paste, lapte şi conserve.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰