Antena Meniu Search
x

Lipsa de specialiști complică situația pacienților infectați cu noul coronavirus și care ajung la terapie intensivă

Secţiile de anestezie şi terapie intensivă sunt sufocate. Avem cel mai mare număr de pacienţi cu COVID 19 în stare gravă şi critică de la începutul pandemiei: 353 de bolnavi se zbat acum între viaţa şi moarte. Medicii nu mai fac faţă. Pe bună dreptate. Deficitul de anestezişti e uriaş. Este singura certitudine, mai ales că nici astăzi, după cinci luni de pandemie, nu ştim exact pe câţi medici anestezişti ne putem baza.

de Redactia Observator

la 27.07.2020, 21:09

Vezi și
  • Mai mulți pacienți au ajuns să fie mutați de la un spital la altul din cauza supraaglomerării secțiilor de terapie intensivă.
  • Mai multe spitale acuză din plin lipsa de personal.

Tot mai mulţi bolnavi de COVID 19 ajung la Terapie Intensivă. Astăzi, avem record absolut: 353 de pacienţi sunt internaţi în secţiile ATI. Nici în starea de urgenţă nu am avut atât de mulţi. 

Numărul a început să crescă în ultimele zile. Astăzi avem cu 60 de pacienţi mai mulţi la ATI decât acum o săptămână. Comparativ cu aceeaşi zi din luna iunie, sunt cu 76% mai mulţi pacienţi în secţiile de ATI. 

Pe hârtie avem 1.356 de paturi de anestezie şi terapie intensivă, dar mai puţin de 1.000 sunt complet utilate. 

Situaţia e atât de gravă încât bolnavii au început să fie transferaţi cu elicopterele dintr-un oraş în altul: unul din Capitală la Craiova pentru că nu mai erau locuri libere, altul, din Slatina la Bucureşti. 

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu a fost transferat neapărat pentru că nu mai erau locuri. Fiind într-o stare gravă, colegii de la Slatina au apelat la experiența celor de la Matei Balș care sunt specializați în boli infecțioase.

Numărul tot mai mare de cazuri din județul Cluj a făcut autoritățile de acolo să ia o măsură extremă. Niciun pacient bolnav de covid care vine din afara judeţului nu mai poate fi internat. Iar cei care se află deja în spital vor fi transferați. Trei dintre ei, aflați în stare gravă, au fost deja mutați la Oradea. 

Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj: Am fost deschiși să sprijinim și alte județe dar, acum, trebuie să ne pregătim să avem locuri pentru clujeni.

Medicii din Iaşi cer ajutor, în mod surprinzător, de la Suceava pentru a transfera un pacient cu COVID care a suferit arsuri. Încă nu s-a luat o decizie. În Spitalul Judeţean mai au doar cinci paturi libere la ATI. În Capitală, la spitalele Matei Balş, Victor Babeş şi Marius Nasta, nu mai sunt locuri libere. 

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Gândiţi-vă că la 1000 de cazuri pe zi, 4-5% la sută au nevoie de Terapie Intensivă. Deci să avem zilnic 40-50 de cazuri pe zi, iar durata spitalizării la ATI e de trei săptămâni. Putem ajunge până la sfârşitul lunii august, chiar şi mai devreme, la o problemă foarte serioasă în ceea ce înseamnă paturile la ATI.

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Suntem într-o criză pandemică fără precedent care pune la încercare toate sistemele de sănătate.

Medicii îşi ating şi ei limitele. Eduard Roca e rezident la Spitalul Judeţean din Timişoara şi tocmai s-a întors de la Spitalul din Ploieşti unde a dat o mână de ajutor. 

Eduard Roca, anestezist: Am văzut o lipsă acută de personal. Am văzut disperarea de pe faţa angajaţilor care se confruntau cu un număr mare de cazuri şi nu puteau face faţă.

Ce e mai grav, după cinci luni de pandemie, nimeni nu poate spune exact câţi medici ATI avem acum în România. 

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor: Pe registrul medicilor, la ultima cifră pe care am văzut-o, au fost 1.617.

Dorel Săndesc, Societatea de Anestezie şi Terapie Intensivă: Avem aproximativ 1.100 de medici specialişti şi primari şi undeva la 700, 800 de medici rezidenţi. 

Horațiu Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: În România avem 1.100 plus 600 în rezidenţiat.

Autorităţile au făcut apel la medicii de ATI care lucrează în spitalele non COVID să îşi ajute colegii de pe front. 

Horațiu Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: La 300 de pacienţi ne-ar trebui aproape toţi anesteziştii pe care-i avem şi totuşi trebuie să acoperim şi celelalte probleme de terapie intensivă. Putem face ce putem face.

Nimeni nu poate spune ce se va întâmpla nici măcar peste o săptămână.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Lipsa de specialiști complică situația pacienților infectați cu noul coronavirus și care ajung la terapie intensivă