Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mascaţii care alungă răul din sate

În primele zile ale anului nou vin mascaţii. Mascaţii din Păuneşti, Vrancea, mai exact. Ei se-adună în mijlocului satului când se lasă seara şi acolo încep confruntarea. Lupta cu spiritele malefice. „Uncheşii şi babele" curăţă străzile de tot răul şi readuc echilibrul în sat

de Redactia Observator

la 02.01.2015 , 13:35

Mascaţii din Păuneşti, Vrancea, mai exact. Ei se-adună în mijlocului satului când se lasă seara şi acolo încep confruntarea. Lupta cu spiritele malefice. „Uncheşii şi babele" curăţă străzile de tot răul şi readuc echilibrul în sat

Mascaţii coboară la lăsarea serii în sat. Vin de pe cele şapte coline ale comunei, într-o ceată colorată. Sunt zgomotoşi şi mulţi, dar sătenii ar face bine să nu se ascundă de ei prin case. Sunt cei care-i feresc de toate spiritele rele.

În Păuneşti, nu e nimeni îndepărtat de tradiţie. Oricine pofteşte poate fi pentru o zi un "uncheş" sau o "babă", ca să aducă optimism şi veselie în satul lui. Şi-n fiecare an se-adună câteva sute de săteni.

Vezi și

Costumele cetelor, încărcate de salbe cu clopoţei şi tălăngi, sunt de-a dreptul impunătoare. Unele, atât de vechi, că trec de cinci decenii. Măştile vin şi ele cu poveştile lor. Ele sunt, de fapt, vedetele.

Sunt confecţionate din piei de oaie, cu diverse podoabe puse pe ele. În trecut, foloseau maţe uscate de porc pentru a le împodobi.

Tradiţia mascaţilor din satul Păuneşti e veche de aproape 200 de ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Mascaţii care alungă răul din sate