O măsură a planului de relansare economică este contestată de sindicaliști
Planul Guvernului pentru relansarea economiei, în valoare de 100 de miliarde de euro, promite sprijin pentru toate categoriile afectate de criză, firme şi angajaţi. Sindicaliştii avertizează însă că, în realitate, salariaţii îşi vor pierde o parte din drepturi. Una peste alta, măsurile ar fi necesare, mai ales că şomajul a atins nivelul maxim al ultimilor trei ani. Chiar dacă multe din propuneri sunt copiate de la alte guvernări, după cum acuză Opoziţia.
- Sindicaliștii nu sunt mulțumiți cu ideea că ar putea fi anunțați peste noapte că vor avea un program mai scurt de lucru.
- Planul de relansare economică prevede investiții semnificative, dar și ajutoare pentru cei afectați de epidemia de coronavirus.
Ludovic Orban, premierul României: Dezvoltarea economică, care trebuie să ducă la ridicarea nivelului de viață pentru fiecare cetățean din această țară, nu se poate baza decât pe investiții, pe creșterea competitivității economiei românești, a companiilor din România.
Planul prevede mai multe tipuri de ajutoare pentru firmele afectate de criza sanitară. O primă tranşă de 800 de milioane de euro tocmai a fost aprobată de către Comisia Europeană.
În jur de 50 de mii de microîntreprinderi din toate domeniile vor primi ajutoare de 2000 de euro. Sprijinite vor fi însă și magazinele închise în perioada stării de urgență. Planul de Relansare prevede finanțarea chiriilor timp de trei luni, iar bugetul total alocat pentru acest lucru ajunge undeva la 33 de milioane de euro.
Cristian Juscu, economist: Acest plan nu trebuie să fie o promisiune pe termen lung, trebuie să fie o măsură rapidă și scurtă pe un termen de câteva luni.
În spatele companiilor afectate de criză sunt salariaţii, pentru care au fost pregătite o serie de măsuri. Bunăoară, statul va plăti o parte din salariul angajaţilor în perioada în care sunt nevoiţi să muncească mai puţin, din cauza problemelor economice ale firmei.
Adrian Benţa, analist economic: A dat roade în Germania, în criza din 2009-2010, prin urmare o să dea roade și la noi, pentru că presupune o flexibilitate.
Sindicaliştii critică însă programul de muncă pe termen scurt în varianta propusă.
Bogdan Hossu, lider sindicat Cartel Alfa: Nu este decât o formă în care transformă lucrătorul într-un sclav pentru că a spune că forma respectivă de program de lucru scurt se realizează prin decizia unilaterală a angajatorului şi se anunţă angajatul cu o zi înainte este inacceptabilă.
Bune, rele, multe dintre măsurile cuprinse în planul de relansare nu sunt deloc noi, susţine Opoziţia.
Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe: În primul rând, Banca de Dezvoltare. Această idee este promovată de mine în 2015. A doua idee este Fondul de Investiții, fondul suveran de investiții, la fel, o idee pe care liberalii, știm foarte bine, au hulit-o foarte mult.
Planul Guvernului mai prezintă investiţii masive în 3.000 de kilometri de autostradă şi tot atâţia de cale ferată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰