Antena Meniu Search
x

Video Mistreţ, cerb sau muflon în loc de carnea de porc de Crăciun. Preţurile încep de la 110 lei

Iar daca vreti carne dar nu va doriti porc, Vânatul este o solutie. Mistreţul, cerbul sau muflonul sunt o alternativă mai gustoasă şi mai sănătoasă, spun pasionaţii de gastronomie. Preţurile sunt însă pe măsură.

de Redactia Observator

la 22.12.2021, 20:38

Vezi și

La o primă vedere am fi tentaţi să credem că e vorba de pastramă şi cârnaţi de porc. În realitate sunt produse din carne de muflon. Pentru că îi e tot mai greu să găsească carne de porc autohtonă de bună calitate, un producător de preparate tradiţionale din Neamţ şi-a propus să o înlocuiască cu cea de oaie sălbatică.

Sincron Vasile Vișan, producător: Am ales să ne adresăm unei nişe de clienţi mai premium şi să accesăm fondurile de vântoare Este o carne mult mai calitativă, mai specială, adresată celor care vor sa mănânce bun și puțin.

Pentru stabilirea reţetelor a apelat la ajutorul specialiştilor de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi.

Marius Ciobanu, USV Iași: Carnea de vânat este mai greu de procesat, acesta este şi motivul pentru care ei apelează la noi, pentru a o ţinem sub control din punct de vedere tehnic, pentru a ajusta toţi parametrii de procesare.

Pe acelaşi subiect

Şi nu doar prin gust carnea de muflon este superioară celei de porc, ci şi printr-un conţinut mai scăzut de grăsime.

Ionuţ Ignat - nutriționist: O sută de grame de carne de porc se duce in 18 grame de proteina versurs aproximativ aceeasi valoare din grasimi. Muflonul are o valoare de 25 de grame de proteine, cu doar 8 grame de grăsime.

Alternative pentru carnea de porc

Carnea este mai sănătoasă, dar şi mai scumpă. Dacă un kilogram de carne de porc costă între 30 şi 55 de lei, unul de pastramă sau cârnaţi de muflon porneşte de la 110 lei.

Clara Mihociu - reporter Observator: Mai sănătoasă dar și mult mai scumpă. Pentru că atât pastrama cât și cârnații cu carne de muflon costa cel puțin 110 lei pe kilogram, in timp ce aceleași produse care au baza carne de porc au preturi care variază între 30 ai 55 de lei kilogramul.

Prea mult, spun românii, mai ales pentru un produs cu care nu sunt obişnuiţi.

Client: Nu ştiu gustul cum o fi, dar şi preţul mă face să nu consum.

Reporter: Credeţi că ar fi românii tentaţi să înlocuiască porcul cu astfel de carne?

Client: Dacă o să le crească şi veniturile, probabil.

Muflonul european a trăit în sălbăticie şi în România până acum 30 de ani. Specia a fost decimată de-a lungul timpului de braconieri, boli sau şacali. În prezent, mai multe direcţii silvice din ţară cresc exemplare în ţarcuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Mistreţ, cerb sau muflon în loc de carnea de porc de Crăciun. Preţurile încep de la 110 lei