Antena Meniu Search
x

Nu ne vindem ţara, dar ne vindem pământurile!

Aproape jumătate din suprafaţa agricolă a României a ajuns pe mâna investitorilor străini. Iar cererea foarte mare a dus la o adevărată explozie a preţurilor.

Vezi și

Aproape jumătate din suprafaţa agricolă a României a ajuns pe mâna investitorilor străini. Iar cererea foarte mare a dus la o adevărată explozie a preţurilor.

În zona de vest, fermierii plătesc şi zece mii de euro pentru un hectar.

Sunt cele mai mari preţuri practicate în ultimii ani, însă pentru străini, suma nu este mare.

Claudiu Daviţoiu deţine o mie de hectare de teren agricol în judeţul Ilfov. A fost inspirat să investească bani în pământ când piaţa era bună.

"Acum 2-3 ani cumpăram cu 2 mii de euro hectarul, acum aproape că s-au dublat. 3 mii, 4 mii, 5 mii, 6", spune Claudiu Daviţoiu, fermier.

A cumpărat pământ pe care cultivă lucernă pentru hrana celor 300 de animale pe care le are. Cazul său este unul fericit. Nu toţi fermierii români îşi permit să cumpere pământ, iar 40 la sută din suprafaţa arabilă a ţării a ajuns pe mâna străinilor.

"Preţurile pornesc de la 2.000 de euro şi ajung şi la aproape de 10 mii de euro în vestul ţării. Dacă ne raportăm la Belgia şi Olanda care au pământul cel mai puţin folosit, preţurile urcă până la 50.000", a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Cu alte cuvinte, oricât s-ar scumpi pământul românesc, tot este rentabil pentru străini. Mai ales că este şi foarte fertil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Nu ne vindem ţara, dar ne vindem pământurile!