O descoperire îngrijorătoare: Ce pățesc copiii expuși, de mici, religiei
Un studiu recent atrage atenția asupra dificultăților pe care le întâmpină anumiți copii, care au fost crescuți într-un mediu religios
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Un studiu recent atrage atenția asupra dificultăților pe care le întâmpină anumiți copii, care au fost crescuți într-un mediu religios
Mai precis, un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Cognitive Science a arătat anumiți copii crescuți în medii religioase nu sunt capabili să distingă între realitate și ficțiune. În schimb, copiii care nu au fost expuși unor poveşti religioase sunt capabili să distingă faptul că personajele din „poveştile fantastice” sunt fictive și nu prezintă nicio legătură cu realitatea.
Copiii crescuţi în familiile în care naraţiunile religioase sunt întâlnite frecvent, „vor percepe protagoniştii din aceste naraţiuni ca fiind o persoană reală, chiar şi în cazul în care naraţiunea include evenimente imposibile”.
„Copiii expuşi la religie, fie prin mersul la biserică sau prin educaţia religioasă, judecau personajele ca fiind reale”, au precizat oamenii de ştiinţă. „În schimb, copiii fără o astfel de expunere judecau personajele ca fiind ficţionale”, au arătat cercetătorii.
De asemenea, copiii expuşi la religie judecau numeroase personaje din poveşti fantastice ca fiind reale; ei nu puteau diferenția între Tom Sawyer, un personaj inventat de Mark Twain, şi o poveste despre viaţa lui George Washington..
Oamenii de ştiinţă au stabilit că „învăţăturile religioase, mai ales expunerea la poveşti miraculoase, îi predispune pe copii să fie mai receptivi în general la lucrurile imposibile, acceptând că imposibilul poate avea loc încălcând legăturile cauzale fireşti”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰