Antena Meniu Search
x

O femeie diagnosticată cu cancer a născut! Un test genetic ar arăta dacă pruncul a moştenit boala

A sfidat previziunile medicale şi acum cere statului să îi ajute copilul. Diagnosticată cu o boală incurabilă şi considerată infertilă după citostatice, o tânără din Sfântu Gheorghe a adus pe lume un copil perfect sănătos.

Vezi și

 Acum, vrea cu tot dinadinsul să afle dacă băiatul ei îi va moşteni boala. Singura şansă ar fi un test genetic de o mie de euro, dar pentru care statul nu plăteşte nimic. Nici măcar în acest caz atât de rar în lume.

Aniko îl priveşte îndelung, ca şi când l-ar vedea pentru prima dată. De cinci luni, Andrei face parte din viaţa ei fără ca ea să îşi dea seama ce minune trăieşte.

Diagnosticată cu cancer osos în urmă cu opt ani, Aniko a supravieţuit deja de două ori mai mult decât speranţa de viaţă. Chiar şi aşa, citostaticele lasă semne pe viaţă şi provoacă, de cele mai multe ori, infertilitate. La Aniko a fost o minune.

La cei 20 de ani, tânăra mamă poate trece cu uşurinţă la capitolul excepţii ale medicinei. O lecţie românească pentru oncologia mondială.

Cu un picior operat de sus până jos şi o proteză internă care nu o lasă să se mişte în voie, Aniko a riscat, fără să ştie, o recidivă. Sarcina putea întoarce cancerul. N-a fost aşa.

Iar acum vrea să afle dacă bebeluşul ar putea dezvolta, la rândul lui, o tumoră. Doar că sistemul medical din România nu îi poate da un răspuns clar. Este tot ce pot face medicii care au salvat-o pe Aniko. Aceste analize confirmă sau nu prezenţa bolii, dar nu calculează probabilitatea.

Andrei ar avea nevoie de o serie de teste genetice care nu se fac în România, şi pentru care statul nu plăteşte nimic. 12 la sută dintre cazurile de cancer au un fond genetic, iar analizarea riscului, pentru rudele de gradul I costă puţin peste o mie de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » O femeie diagnosticată cu cancer a născut! Un test genetic ar arăta dacă pruncul a moştenit boala