Antena Meniu Search
x

(P) Ce este asistența socială și ce curs de asistență socială trebuie să faci?

Cauți un răspuns la întrebarea: "Ce este asistența socială?". Atunci ești exact unde trebuie. Îți oferim în acest articol o definiție și o imagine de ansamblu a asistenței sociale și îți explicăm ce face un asistent social.

de Redactia Observator

la 27.05.2021, 15:35

95% dintre posturile de asistent social sunt ocupate de femei
95% dintre posturile de asistent social sunt ocupate de femei
  • 95% dintre posturile de asistent social sunt ocupate de femei.

Ce înseamnă asistență socială?

Asistența socială promovează dezvoltarea socială a oamenilor și autodeterminarea acestora. Justiția socială, drepturile omului și respectul pentru diversitate sunt bazele activității sociale. Ea îi încurajează pe oameni să își modeleze activ viața și prin acest serviciu se asigură respectarea drepturilor celor în nevoie.

Dar ce înseamnă exact asta? Asistența socială este un amestec de educație socială și de asistență socială. Asta înseamnă că asistența socială oferă oamenilor ajutor în situații dificile de viață și îi încurajează să facă față provocărilor din viața lor. 

Pentru a realiza acest lucru, sunt utilizate diferite metode în asistența socială, cum ar fi lucrul individual de caz. Se poartă discuții individuale, sunt prezentate soluțiile individuale posibile și sunt planificați următorii pași. Situațiile și problemele pot fi foarte diferite. Comportamentul de dependență, cererile excesive de îngrijire a copiilor, datoriile sau lipsa de adăpost fac parte din preocupările asistenților sociali.

În asistența socială există o implicare triplă. Acest lucru prevede că un asistent social trebuie să ia în considerare interesele mai multor părți. Aceasta include clientul, statul și profesia. Prin urmare, el trebuie să țină cont de dorințele celor care au nevoie de ajutor, protejând în același timp interesele statului și reprezentându-și propria etică și drepturile omului. Iată un exemplu concret:

Un copil este neglijat și Serviciul de asistență socială pentru tineri a fost sesizat. Asistentul social trebuie acum să găsească o modalitate de a sprijini părinții în a face față situației și de a permite copilului să crească în siguranță. În același timp, el trebuie să respecte cerințele serviciului de asistență socială pentru tineri și situația juridică și să ia în considerare faptul că statul dorește o soluție corespunzătoare. Cu toate acestea, mai presus de toate celelalte interese este respectarea drepturilor etice și umane, în speță copilul în cauză.

Ce face un asistent social?

Deoarece există nenumărate probleme în viață și acestea sunt foarte diferite, munca unui asistent social este, de asemenea, foarte variată. Accentul din zona sa de responsabilitate este pus pe sfatul și sprijinul oamenilor sau grupurilor de persoane aflate în situații dificile zi de zi. O astfel de situație poate fi, de exemplu, o situație de îngrijire a copiilor sau o ceartă de familie. Persoanele cu probleme precum droguri sau alte dependențe pot găsi, de asemenea, ajutor de la asistenții sociali.

În plus față de îngrijirea oamenilor, asistenții sociali au o mulțime de activități organizatorice, administrative și de planificare. Ei creează dosare pentru a documenta și analiza diferitele cazuri și le folosesc pentru a dezvolta măsuri și metode pentru a-i ajuta pe cei vizați. În plus față de instituțiile non-profit, asistenții sociali lucrează și în autoritățile publice, cum ar fi serviciul de asistență socială pentru tineret, centrele de consiliere sau instanțele de judecată.

Asistență socială sau educație socială?

Asistența socială este strâns legată de educația, managementul social și psihologia socială. Este în special strâns legată de educația socială. Adesea, asistența socială și educația socială sunt chiar utilizate ca sinonime. Prin urmare, îți vom oferi o scurtă prezentare generală a celor mai importante diferențe:

Asistența socială propriu-zisă

Asistența socială include pedagogia socială și este mai generalistă. Aceasta include asistență zilnică pentru oameni și oferă asistență în diverse situații problematice. Asta înseamnă că asistența socială are grijă de problemele care au apărut deja și reacționează la ele cu diverse soluții.

Pedagogia socială

Pedagogia socială pune accentul pe prevenire. Accentul acestei discipline este educația, deoarece multe probleme pot fi recunoscute și prevenite chiar și la copii și adolescenți. În timp ce asistenții sociali sunt și ei pe teren, pedagogii sociali lucrează adesea în școli sau în instituții de stat, cum ar fi serviciile de asistență socială pentru tineri.

Vrei să începi să studiezi și te întrebi "unde să fac un curs asistenţă socială?". Suntem bucuroși să te ajutăm. Vei găsi toate informațiile importante despre un asemenea curs pe cursuriautorizate.eu.

Slujba de asistent social: simțul contactului și sprijinul

Asistenta socială (95% din posturi sunt ocupate de femei) ascultă, consiliază și sprijină persoanele care se confruntă cu dificultăți. Scopul acestui asistent social este de a oferi ajutor personalizat pe baza dificultăților întâmpinate de cei vizați. 

Prin urmare, "publicul" său este foarte divers: șomeri, persoane dependente, copii, femei aflate în dificultate ... Trebuie să creeze o relație de încredere și să ofere sprijin social și ajutor psihologic, păstrând în același timp o distanță în fața dificultăților lor. 

Asistentul social lucrează cu tot ceea ce privește viața de zi cu zi a celor vizați, cunoaște toate organizațiile sociale din interior și din exterior și îi informează pe interlocutori despre drepturile lor. 

Lucrează întotdeauna împreună cu alți profesioniști, cum ar fi medici, magistrați, educatori specialiști și servicii administrative ale Primăriei. Acționează că un mediator între serviciile spitalicești, pacienți, familie și prieteni și orice părți interesate externe. 

Poate fi confruntată cu situații de urgență (violență domestică, copii abuzați etc.). De asemenea, ea gestionează toată partea administrativă legată de asistența personală: monitorizarea reglementărilor, gestionarea dosarelor, rapoarte de investigații, statistici etc.

Asistenta socială ar trebui să fie dotată cu calități precum: un echilibru psihologic solid, răbdare, optimism, fermitate pentru a rezolva situații complicate, abilități de comunicare.

Uneori este necesară o anumită forță de convingere pentru ca părțile implicate să poată participa la consiliere sau alte acțiuni. A fi asistentă socială sau chiar asistent social este o meserie de răspundere, dar care aduce și multe satisfacții. Informează-te despre curs dacă aceasta este chemarea ta!

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » (P) Ce este asistența socială și ce curs de asistență socială trebuie să faci?