Antena Meniu Search
x

Video Prima seară de restricții a creat haos în Capitală

Prima zi cu noile restricţii a adus cozi uriaşe în mall-uri, în supermarketuri şi haos în trafic. Unii au lăsat pe ultima sută de metri cumpărăturile, alţii au ţinut şi la câteva minute de libertate în plus şi au plecat spre casă abia înainte de ora 20.00.

de Redactia Observator

la 29.03.2021, 20:28

Vezi și

O situaţie de care bucureştenii ar putea să se lovească în fiecare zi a săptămânii, nu doar vineri, sâmbătă şi duminică. Capitala este la un pas de pragul de 7,5 cazuri la mia de locuitori, care aduce cele mai dure măsuri. 

Înainte de 18.00, oră la care s-au închis toate supermarketurile din Capitală, traficul a fost ca înainte de pandemie. Pe străzile circulau aproape 10 mii de maşini.

"A fost groaznic că era panica aia sa nu luam amenda. Practic de aia ne grăbeam nu ca să ajungem acasă. E stresant".

"Îngrozitor. Am stat în trafic toată ziua si a fost un infern".

Comenzi triple în prima zi de restricții

Înainte de ora 20, cei care şi-au adus aminte că trebuie să se grăbească spre casă au înroşit firul companiilor de taximetrie şi s-au înghesuit pe aplicaţiile de ridesharing. Comenzile au fost prea multe pentru a putea fi acoperite iar preţul unei curse s-a triplat.

Cristian Sălceanu, manager companie ridesharing: "Cererea a explodat pur şi simplu şi chiar toţi şoferii de pe platformă dacă i-am fi avut activi în acelaşi timp probabil că nu ar fi putut să susţină acest volum. Lasă pe ultima sută de metri sau vor să beneficieze cat mai mult din timpul pe care îl au la dispoziţie şi atunci caută curse pentru întoarcerea acasă cu 10, 20 de minute înainte. Preţul creşte imediat în momentul în care creşte cererea foarte mult. Preţul poate fi de două, de trei ori mai mare decât în mod normal".

După ora 18, cozile s-au mutat la benzinării, care au rămas deschise non stop. Oamenii spun că măsurile intrate de ieri în vigoare, în loc să ajute la combaterea pandemiei, mai mult aglomerează magazinele şi străzile.

"E aglomerat, mai mult decât înainte. În loc să fie programul mai lung, timpul e mai scurt şi atunci lumea se îngrămădeşte".

"E îmbulzeală pentru că aici s-a gresit. Pentru că omul in mod normal s-ar fi dus sa-şi cumpere de are nevoie, cum erau obisnuiti, acum stii ca de la 6 magazinele se închid, dă duma toată lumea. Nu ÎnȚeleg diferenţele alea de ora. Oare până la 8 virusul aleargă și de la 8 se liniștește sau invers?"

Cumpărături în timpul programului

Odată cu noile restrictii se schimbă şi obiceiurile noastre. În conditiile in care magazinele se închid la ora 18, mulţi dintre noi vom fi nevoiţi să ne facem cumpărăturile în timpul programului de muncă.

"Facem cumpărături în timpul programului. Fugim câteva minute şi ne facem unele cumpărături. Normal ar fi fost ca / magazinele să rămână deschise cel puţin până la 20, 21 ca cei care vin de la serviciu să nu se mai înghesuie de la ora 17, 18, să vină buluc".

Iar aglomeraţia din magazine a dus la sancţiuni pentru patronii de supermarketuri.

Lucian Bode, ministrul de Interne: "Au fost verificați în medie - vineri, sâmbătă, duminică - 6700 de operatori economici. Au fost sancționati 77 - media zilnică a operatorilor economici sanctionați. Am încercat să explicăm agenţilor economici, românilor cât e de important să respecte măsurile".

Autorităţile au în schimb o explicaţie pentru intrevalul orar ales.

Raed Arafat, şeful DSU: "La magazin toată lumea merge. Și dacă le găsim deschise până la ora 24 tot toată lumea va merge. Regula a fost corelată cu o regulă interdicție circulație. Dacă circulația se interzice la ora 20 atunci cu 2h înainte magazinele se opresc pentru că oamenii să poată să ajungă acasă și magaiznele să poată ajunge acasă. Să te duci la magazin în fiecare zi la ora 6 asta înseamnă că nu se respectă nicio altă regulă. Înseamnă că toată lumea muncește până la 17 fără decalare program de muncă, fără muncă la domiciuliu samd. Tocmai am explicat acum acest lucru. Decalarea programului poate să fie soluţia noastră pentru toți ca să nu aglomerăm nici transportul public în comun nici magazinele nici nimic".

La un pas de restricții și în timpul săptămânii

Veştile nu sunt prea bune pentru bucureşteni nici în ceea ce priveşte perioada următoare. În Capitală, rata de infectare creşte rapid spre 7,5 de cazuri la mia de locuitori, moment în care restricţiile de vineri, sâmbătă şi duminică vor fi prelungite pe parcursul întregii săptămâni.

Alin Stoica, prefectul Capitalei: "Cel mai probabil îl vom atinge până la sfârşitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare, poate mai repede. Nu mai putem să ieşim la bere cu prietenii sau să mergem în drumeţie şi să ţinem o mască pe faţă o vreme ca să protejăm sănătatea oamenilor. Nu mai mergem la restaurant dar putem să comandăm acasă şi în felul acesta susţinem restaurantul şi noile servicii de delivery".

Lucru care s-a şi întâmplat. Ieri seară serviciile de delivery au fost depăşite de cerere.

Citește și:

Victor Răcariu, directorul unei platforme de delivery: "Ce am văzut aseară este că la ora 7 jumate, 8 a fost cea mai mare creştere şi a fost aproape dublu faţă de o zi normală. Câteva mii de comenzi".

Restricţiile au lăsat însă comercianţii din pieţe cu marfa pe tarabă.

"Făceam vânzare bună pentru că lumea venea de la ora 5. Între orele 4 si 7 sunt cele mai importante. Se face vânzare. Înseamna mult. Vă daţi seama încă o lună de zile sau cine ştie cât o sa mai dureze restricţiile".

Restricţii care se pot modifica oricând în funcţie de evoluţia pandemiei.

A încălcat propria restricție

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: "Avem discutii continue despre fiecare dintre restrictii. Evaluăm lucrurile în dinamică. Nu avem acum o chestiune arzătoare, să schimbă astăzi ceva. În general, orice măsură de protectie poate fi reanalizată și este reanalizată. În fiecare zi, aproape.

Nu e nimeni nesănătos la cap în Guvernul României sau în Parlament, care vrea să impună niște restricții. Cine ar avea interesul ăsta? Nimeni nu-și dorește lucrul ăsta. Politicienii își doresc să facă pe placul oamenilor, nu împotriva a ceea ce oamenii așteaptă. Nimeni nu-şi doreşte restricţii".

Vlad Voiculescu a fost azi în centrul atenţiei nu atât în urma declaraţiilor, ci pentru că a fost surprins în Parlamentul României cu masca de protecţie în mână sau după o ureche. Legea spune că purtarea este obligatorie în toate spaţiile interioare. Ministrul s-a scuzat pe pagina de facebook: era singur în zonă, îi era sete şi intrase într-o videoconferinţă, iar interlocutorii săi nu îl auzeau prea bine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Prima seară de restricții a creat haos în Capitală