Problemele cu cardul de sănătate i-au scos pe medici în stradă. Serviciile pentru pacienţi ar urma să fie suspendate
Activitatea din cabinetele medicilor de familie, din spitale şi din farmacii este dată peste cap. Pacienţii sunt puşi pe drumuri sau obligaţi să-şi plătească reţetele compensate. Disperaţi de situaţie, medicii ameninţă cu suspendarea serviciilor oferite bolnavilor.
- Un bărbat a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. A abandonat unul pe drum, după ce a văzut ce a luat. DETALII la Observator 13:00
- Cum a învăţat Iancu Guda de la bunicul lui să devină antreprenor. Sfatul pe care l-a primit când avea 10 ani
Activitatea din cabinetele medicilor de familie, din spitale şi din farmacii este dată peste cap. Pacienţii sunt puşi pe drumuri sau obligaţi să-şi plătească reţetele compensate. Disperaţi de situaţie, medicii ameninţă cu suspendarea serviciilor oferite bolnavilor.
Sătui să înregistreze reţete noaptea sau să trimită pacienţii, pe banii lor, la farmacii, zeci de medici s-au dus astăzi la uşa CNAS să ceară explicaţii.
De trei zile nu am dat reteta de insulina, de exemplu. Sa te imprumuti la farmacie merge 2-3 zile, pe termen mediu și lung e dezastru, explică un medic specialist pe diabet.
Blocarea sistemului informatic integrat îi împiedică pe medici să verifice dacă un pacient este asigurat. Dacă nu are asigurare, serviciile medicale pe care le prescrie medicul vor fi plătite de el, nu de pacient.
- Evenimente în Bucureşti, miercuri 15 ianuarie. Ce nu trebuie să ratezi
- 15 ianuarie, Sfântul Cuvios Pavel Tebeul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 15 ianuarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Vacanţa de schi 2025. Când ia vacanţă fiecare judeţ
- 14 ianuarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Marți când am dat reteta, pacientul era asigurat, miercuri când am verificat, nu mai era. Teama ca voi plati banii pe aceste lucruri este uriașa, spune un alt medic.
Sistemul electronic al cardului de sănătate s-a blocat, în mai multe rânduri, făcând, temporar, imposibilă utilizarea lui.
Explicaţia CNAS este că nicio firmă de IT nu mai asigură mententanţa, în condiţiile în care contractele au expirat.
CNAS îi sfătuieşte pe medici să elibereze serviciile medicale în sistem offline. Doar că în multe cabinete nici asta nu este posibil.
Şi la Galaţi, e haos în cabinetele medicilor, de mai bine de o săptămână.
Sistemul cardului de Sănătate a costat aproape 20 de milioane de euro. CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din aceşti bani.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰