Produsele din carne de porc încep să umple frigiderele românilor
Proviziile de iarnă cu iscusinţă se ţin. Sunt tot felul de metode pentru a conserva cu lunile produsele din carne. Dacă la sat e nevoie doar de afumătoare şi de o cămară, la oraş lada frigorifică nu trebuie să lipsească.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Proviziile de iarnă cu iscusinţă se ţin. Sunt tot felul de metode pentru a conserva cu lunile produsele din carne. Dacă la sat e nevoie doar de afumătoare şi de o cămară, la oraş lada frigorifică nu trebuie să lipsească. Mai ales când rudele de la ţară trimit copiilor mutaţi la bloc pachete încărcate cu mai multe bunătăţi decât pot mânca.
Cârnaţii stau la afumat de-o zi şi le mai trebuie încă pe-atât să se pătrundă. După ce vor fi gata, nu trebuie decât să fie înşiraţi pe un băţ pentru a rămâne proaspeţi luni în şir.
Dintre toate bunătăţile de iarnă, doar caltaboşul trebuie pus la frigider, ca să nu se strice. Fumul din lemn de fag sau de cireş conservă foarte bine şi slănina. Nu înainte de un tratament cu sare.
La ţară, cârnaţii şi slănina stau în pod sau în cămară, nu la frigider. La fel şi carnea, atâta timp cât este conservată în untură.
La bloc, în schimb, e greu să afumi cârnaţii ori slănina fără să-ţi bată pompierii în uşă. Aşa că orăşenii, în special cei cu rude darnice de la ţară, trebuie să aibă lada frigorifică la îndemână.
"Micul pachet" include patru tipuri de cârnaţi, caltaboşi, jumări şi slănină. Fără să socotim hălcile de carne. Cu atâtea provizii pe cap, este nevoie de organizare.
Când vine vorba despre cârnaţi, însă, planurile sunt doar pe termen scurt, aşa că marfa e plasată. la îndemână.
Specialiştii recomandă păstrarea cărnii, pe termen scurt, la temperaturi mai mici de minus 15 grade.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰