Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România a intrat în valul trei al pandemiei. Tulpinile din Brazilia și Marea Britanie au transmitere comunitară, specialiștii trag un semnal de alarmă

Autoritățile sunt în alertă după ce primii doi români au fost diagnosticați cu tulpina braziliană a coronavirusului. Este o variantă care poate duce la reinfectarea celor care au trecut prin boală. A crescut îngrijorător și numărul cazurilor cu mutaţia britanică.

de Ema Schweninger

la 09.03.2021 , 22:45

  • Suntem deja în valul trei al pandemiei de coronavirus
  • Astăzi au fost raportate aproape 5.000 de cazuri noi

Unul dintre pacienții infectați cu tulpina braziliană are 38 de ani, iar celălalt, 57. Ambii sunt din Bucureşti, se simt bine și sunt tratați acasă. Bărbatul de 38 de ani nu a intrat în contact cu cineva diagnosticat Covid-19 și nici nu a călătorit în străinătate. Cel de-al doilea pacient s-a infectat de la un coleg de serviciu. Medicii spun că transmisia este comunitară și cel mai probabil mai sunt pacienți infectați cu această tulpină.

Adrian Marinescu, medic infecționist: Vorbim de secvenţiere genomică. O analiză genetică complexă. Aceste noi variante înseamnă o creştere a numărului de infectări. O creştere de la o zi la alta. În ultimele săptămâni a fost o creştere constantă.

Medicii spun că tulpina braziliană este foarte contagioasă şi poate îmbolnăvi chiar şi pe cei care s-au vindecat deja de coronavirus.

Vezi și

Tulpina din Brazilia s-a răspândit în toată Europa

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Există risc de reinfectare de până la 67% la persoanele care au trecut deja prin boală. Anticorpii pe care îi avem ca urmare prin trecere prin boală nu au o eficienţă suficient de mare cand organismul se întâlnește cu aceată tulpină.

Printre statele din Europa unde a fost identificată această variantă se numara: Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Elveţia, Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Croaţia şi Danemarca.

Camilia Romano, medic Institutul de Medicină Tropicală: Nu ştim încă cu ce ne luptăm. Fiecare zi aduce o nouă surpriză, o nouă tulpină. Sunt trei mutaţii care ne îngrijorează la acest moment: tulpina din Manaus, cea britanică şi cea din Africa de Sud.

Veși bune cu privire la serurile Pfizer și AstraZeneca

Studiile arată că vaccinurile Pfizer-BioNtech și AstraZeneca-Oxford ne-ar putea proteja de această tulpină. Autoritățile sunt în alertă pentru că a crescut alarmant și numărul cazurilor cu mutaţia din UK. Am ajuns la 378 de infectări certificate. 10 dintre acești bolnavi au murit.

Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare: Ne așteptăm ca tulpina britanică să devină dominantă. Vaccinurile ne protejează de forme severe plus critice.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Suntem clar pe trend crescător. Clar crește numărul cazurilor la copii și adulții tineri, numărul în spitale și cei care au nevoie de terapie intensivă. Suntem foarte îngrijoraţi. Suntem în alertă pentru că primim situaţii din întreaga ţară. Vedem un grad înalt de ocupare al spitalelor Covid.

România intră în a treia etapă de vaccinare

Tocmai de aceea, autoritățile pregătesc lansarea celei de a treia etape de vaccinare, pentru populația generală. Localităţi care au rată de incidență Covid-peste 4,5 la mie, printre care Cluj-Napoca, Timişoara sau Braşov, vor începe imunizarea şi pentru persoanele din etapă a treia. 

Adela Filipescu, purtător de cuvânt Spitalul CF Timișoara: Platforma se va deschide pentru toate categoriile de persoane începând de mâine. Am ajuns deja la capacitatea maximă de 250 de persoane pe zi. Sunt trei fluxuri active. Două cu vaccinul Pfizer și unul cu rapelul pentru Moderna.

În ceea ce priveşte vaccinul AstraZeneca limita de vârstă a fost ridicată

Dominic Fritz, primar Timișoara: Orice persoană de orice vârstă se poate înscrie la AstraZeneca și într-adevăr avem foarte multe locuri libere, însă suntem pregătiți, avem mai multe centre.

Clujul a dat startul la imunizare, etapa III

În Cluj, neoficial, etapa a treia a vaccinării a demarat deja. 12,5 la sută dintre persoanele imunizate într-unul dintre centrele din judeţ erau eligibile pentru ultima etapă.

Tasnadi Szilard, prefectul judetului Cluj: Erau liste întocmite, liste speciale pentru profesori. Iar profesorii, care erau programaţi, au mai renunţat din ei, şi doamna ne-a spus că era important să vaccineze. Şi atunci au procedat la chemarea altor persoane care erau înscrise pe listele de aşteptare, pentru a nu se pierde din doze.

77 de persoane au fost astfel vaccinate. Premierul a cerut o anchetă în acest caz. Cei care nu locuiesc în localităţi cu rata de infectare peste 4,5 la mie şi nu se încadrează în primele două etape se vor putea programa de pe 15 martie. 

Ema Schweninger Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » România a intrat în valul trei al pandemiei. Tulpinile din Brazilia și Marea Britanie au transmitere comunitară, specialiștii trag un semnal de alarmă