Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Organe donate peste hotare. România ar putea reclădi relaţiile cu Organizaţia Internaţională Eurotransplant

Pentru prima dată în ultimii ani, o echipă de medici de la Rotterdam au făcut o operaţie de prelevare de organe la Spitalul din Baia Mare.

de Redactia Observator

la 28.04.2018 , 21:11

România ar putea reclădi relaţiile cu organizaţia internaţională Eurotransplant. Astăzi, pentru prima dată în ultimii ani, o echipă de medici de la Rotterdam au făcut o operaţie de prelevare de organe la Spitalul din Baia Mare. "Este un pas extrem de important" - spune ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ora 12, spitalul Judeţean Baia Mare. Prima operaţie de prelevare de organe s-a făcut sub coordonarea unei echipe de medici de elită de la Rotterdam. La intervenţie au asistat şi doctori români. Donatorul a fost un bărbat de 42 de ani care a intrat în moarte cerebrală în urma unui infarct. Familia a decis ca organele lui să dea şansa la viaţă altor pacienţi. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: "Rinichii vor merge la Cluj, ficatul va merge la Bucureşti. Pentru plămâni, după ce s-au făcut testele de compatibilitate, s-a constatat că aceştia nu sunt compatibili cu niciunul dintre pacienţii aflaţi pe listele noastre de aştepare."

Vezi și

Aşa se face că plămânii prelevaţi la Baia Mare vor ajunge la o bancă de organe din Olanda.

Autorităţile cred că este un pas înainte pentru românii care sunt acum pe listele de aştepare pentru o operaţie de transplant. De doi ani, sunt refuzaţi în spitalele din străinătate, tocmai pentru că ţara noastră stă prost la numărul de donatori. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: "Ieri am fost la Institutul de Transplant din Cluj. M-au aşteptat toţi medicii acolo. Şi întrebarea pe care mi-au pus-o era cum facem să revitalizăm transplantul, donarea de organe şi prelevare inclusiv. Deci atâta vreme cât n-o să avem organe, putem să deschidem toate centele dacă nu o să avem promovarea donării aşa cum trebuie."

Ministrul Sănătăţii a promis o restructurare a Agenţiei Naţionale de Transplant. În primele trei luni ale anului, România a avut doar opt donatori.

Iar asta din cauză că, fie organele nu sunt identificate la timp, fie familiile refuză transplantul. Astfel, mii de bolnavi aşteaptă degeaba o şansă la viaţă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » Organe donate peste hotare. România ar putea reclădi relaţiile cu Organizaţia Internaţională Eurotransplant