Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Romanii arunca la cos 100 de kilograme de mancare pe an

Potrivit tuturor statisticilor, romanii isi dau cea mai mare parte a salariului pe mancare! Desigur ca o mare parte a alimentelor raman neconsumate, asa ca ajung la gunoi. Astfel, am ajuns in situatia ca sa aruncam la cos 100 de kilograme de mancare pe an

Vezi și

"Oua proaspete de tara, rosii, ceva cumparat din piata, apa, sucuri, carnati de Plescoi din zona de la noi". Acestea sunt bunatatile pe care Gabriel tocmai le-a primit de la parintii lui. Este student in ultimul an la Universitatea Agronomica din Bucuresti si sta in camin inca din primul an. Nu duce dorul mancarurilor facute de mama. Asta pentru ca, saptamana de saptamana, parintii au grija sa-i trimita de toate.

Ca sa fie sigura ca baiatul ei nu ramane flamand, mama lui Gabriel ii trimite o gramada de mancare. " Reusesc sa mananc in proportie de 80 la suta, restul, la catei si la cosul de gunoi". Pare a fi o moda in randul studentilor, ca o buna parte din mancare sa ajunga la gunoi sau la caini. Fiecare patruped care traieste in jurul caminelor studentesti stie ca viata frumoasa incepe de joi, cand tinerii incep sa-i indoape cu tot felul de mancaruri.

Ajunsi in fata rafturilor de cumparaturi suntem tentati sa cumparam de toate. Mai ales ca promotiile ne fac de fiecare data cu ochiul. Asa se face ca jumatate din ceea ce cumparam aruncam la cosul de gunoi. Mariana Raciu s-a aprovizionat cu alimente pentru o saptamana. Si-a propus sa cheltuiasca cel mult 300 de lei, desi stie ca nu va consuma tot, a luat ca sa fie.

Totusi, noi suntem economi. In toata Uniunea Europeana, se arunca anual aproximativ 180 de kg pe cap de locuitor, adica in jur de 89 de milioane de tone de alimente. Risipa alimentelor a devenit o problema la nivel european. Daca respectam cateva reguli simple, am arunca mai putina mancare si am face economie de bani. Specialstii stiu si ce trebuie sa faca romanii.

"Sa cumpere exact cat au nevoie. Sa nu fie influentati de tot ceea ce inseamna partea aceasta de reclama. In momentul in care achizitionam un produs sa fim foarte siguri ca il putem consuma in perioada de valabilitate", explica Sorin Mierlea, presedinte ANPCCS.

Anul 2014 este declarat Anul european impotriva risipei alimentelor. Pana in 2025 se doreste reducerea la jumatate a deseurilor alimentare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Romanii arunca la cos 100 de kilograme de mancare pe an