Antena Meniu Search
x

Sf. Mihail şi Gavriil: Pe ce dată sunt sărbătoriţi

An de an, ziua de 8 Noiembrie este zi de sărbătoare pentru creștinii ortodocşi, care îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Este ultima mare sărbătoare, înainte de postul Crăciunului.

de Redactia Observator

la 15.03.2024, 18:15

Sf. Mihail şi Gavriil: Pe ce dată sunt sărbătoriţi
Sf. Mihail şi Gavriil: Pe ce dată sunt sărbătoriţi - Arhivă Observator

Sărbătoarea de Sfinţii Mihail şi Gavriil se numără printre cele mai importante zile din calendarul ortodox, fiind notată cu cruce roşie. 

Pe ce dată se sărbătoresc Sfinţii Mihail şi Gavriil 2024

Sfinţii Mihail şi Gavriil se sărbătoresc, an de an, pe 8 noiembrie, zi în care mulţi români îşi celebrează onomastica. Sărbătoarea de Sfinţii Mihail şi Gavriil este ultima înainte de începerea Postului Crăciunului.

Tradiţii şi obiceiuri respectate de români în această zi

Pe acelaşi subiect

Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri în drumul spre Rai. Sfântul Arhanghel Mihail este invocat de bolnavi şi de cei aflaţi în suferinţă, în timp ce Sfântul Gavriil este considerat mesagerul Domnului, dar şi cel ce ţine piept demonilor şi răului.

În bisericile care poartă hramul Sfinţilor Mihail şi Gavriil, pe 8 noiembrie, toţi credincioşii care participă la slujbă primesc un pahar de vin şi o felie de cozonac.

Tradiţia spune că de Sf. Mihail şi Gavriil, credincioşii trebuie să mănânce peşte, pentru a fi sprinteni şi pentru a fi feriţi de boli şi necazuri pe tot parcursul anului.

Sărbătoarea de Sf. Mihail şi Gavriil, de pe 8 noiembrie, se mai numeşte şi "vara arhanghelilor". Se spune că în această zi, vremea este mai caldă decât ar trebui să fie în mod normal.

Se spune că lumânările aprinse de credincioşi de Sfinţii Mihail şi Gavriil le "ţin lumină" pe lumea de dincolo celor trecuţi în nefiinţă. Totodată, se aprind lumânări şi pentru cei vii, pentru a fi feriţi de probleme şi necazuri.

Sfinţii Mihail şi Gavriil se serbează trei zile în tradiţia populară

În calendarul popular, Sfinţii Mihail şi Gavriil se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului. Obiceiul este ca, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, să se aprindă lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări tragice. De asemenea, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil - despre care se crede că iau sufletele oamenilor când mor - se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie.

Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil nu se lucrează, întrucât cine nesocoteşte această regulă se va chinui înainte de moarte. Ziua de 8 noiembrie este considerată "Vara Arhanghelilor", iar pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase, numite popular "Vara iernii". În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc "Moşii de Arhangheli".

Ce nume se sărbătoresc de Sfinţii Mihail şi Gavriil 

În ziua de Sfinţii Mihail şi Gavriil, peste 1,3 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, dintre care 586.395 femei şi 735.450 bărbaţi, potrivit statisticilor M.A.I.

Printre numele derivate din Mihail se numără Mihai, Mihaela, Mikaela, Mikael, Michi, Miky, Mihalcea, Mihăiță. Numele derivate din Gavriil sunt Gabriel, Gabriela, Găbița, Găbiță, Găbița.

Urări de Sf. Mihail şi Gavriil 

Ziua numelui să-ţi fie plină de realizări şi să te bucuri mereu de orice lucru frumos din viaţa ta!

De Sf. Mihail şi Gavril, fie ca cei dragi să te înconjoare în căldura sufletelor lor într-o zi magică, iar fericirea să te ia in braţele ei în acest moment special!

La mulţi ani şi fie ca Sfântul al cărui nume îl porți să te călăuzească mereu!

De ziua numelui tău cele mai frumoase dorinte să devină realitate. La multi ani, Gabriel!

O zi frumoasă și o viață plină de bucurii! La mulți ani, Gabriel!

Ziua numelui să-ţi fie plină de realizări şi să te bucuri mereu de orice lucru frumos din viaţa ta! La mulţi ani, Gabi!

Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi să ai parte numai de zile senine şi însorite!

Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur şi eu celor ce-ţi doresc din adâncul sufletului La mulţi ani!

Rugăciune de Sf. Mihail şi Gavriil 

"Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.

Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.

O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.

Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Sf. Mihail şi Gavriil: Pe ce dată sunt sărbătoriţi