Cartofii mov, noua vedetă din grădinile producătorilor români
Dacă îşi schimbă culoarea, cartofii nu mai sunt mâncarea săracului. Tot mai mulţi agricultori, dar şi patroni de restaurante şi-au dat sema că profiturile de pe urma acestei legume pot fi uriaşe. Mai ales dacă are culoarea mov.
Dacă îşi schimbă culoarea, cartofii nu mai sunt mâncarea săracului. Tot mai mulţi agricultori, dar şi patroni de restaurante şi-au dat sema că profiturile de pe urma acestei legume pot fi uriaşe. Mai ales dacă are culoarea mov.
Astfel, diferenţa de nuanţă îi aduce unui agricultor profituri de câteva zeci de mii de euro pe an, iar unui patron de câteva zeci de lei pentru un meniu în care cartoful mov este vedeta.
Alexandru face de câteva ori pe săptămână naveta între Giurgiu şi Bucureşti. Cultivă cartofi mov de cinci ani, de când s-a întors din Elveţia, unde a învăţat cum se poate face profit din această cultură.
De la 300 de metri pătraţi, Alexandru a ajuns la peste cinci hectare de teren cultivat. Şi nu se va opri aici, pentru că afacerea mov îi aduce profit.
Producătorii vând cartofii mov cu preţuri cuprinse între şase şi 30 de lei pe kilogram, în funcţie de provenienţa sămânţei.
Alexandru are şi câteva recomandări pentru cei care vor să înceapă o astfel de afacere.
De la producători mergem în bucătăriile restaurantelor, unde cartoful mov le este servit clienţilor în meniuri, alături de alte... delicatese.
Cartofii coloraţi ridică preţul meniurilor la câteva zeci de lei.
Dar cartoful mov îşi poate face loc şi în bucătăriile gospodinelor, nu doar ale restaurantelor.
Principala diferenţă între cartofii mov şi cei clasici este prezenţa antocianinelor în cei mov, acea substanţă care dă culoarea mov şi care se găseşte şi în alte plante, în alte fructe cum ar fi fructele de pădure, în sfeclă.
Este o substanţă antioxidantă, cu potenţial foarte bun pentru menţinerea stării de sănătate.
În magazine, un kilogram de cartofi mov porneşte de la şase lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰