Antena Meniu Search
x

Tratamentul contra dependenței de droguri, o problemă în pandemie

În România, cifrele arată că cel puţin o persoană din zece a consumat măcar o dată în viață droguri. Cu toate acestea, numărul de locuri din centrele de dezintoxicare e mult sub necesar. Iar pandemia a înrăutăţit situaţia. Mulţi dependenţi, aflaţi în programe de tratament în străinătate, s-au întors în ţară de teama coronavirusului şi au avut probleme în a-şi procura medicaţia necesară. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 21.09.2020, 00:34

Sursa Foto: iStock by Getty Images Vezi și
  • Doar 13 dintre cele 17 de centre de dezintoxicare ale țării sunt funcționale.
  • Cei mai mulți dependenți din România au între 15 și 34 de ani.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.

George are 42 de ani şi a fost dependent de heroină jumătate din viaţă. De zece ani încearcă să scape de adicţia din cauza căreia şi-a pierdut familia, prietenii şi locul de muncă.

George, fost dependent: Îţi trebuie o ambiţie de fier ca să termini această dependenţă şi în primul rând să fii ajutat.

Ajutor de care au nevoie mii de dependenţi. 95% dintre ei sunt în Bucureşti. Locurile disponibile în centrele de specialitate sunt însă cu mult sub numărul necesar.

Pentru cei aproximativ 10.000 de consumatori activi de droguri injectabile, din Bucuresti sunt 1.200 de locuri in centrele de dezintoxicare. În România sunt 17 centre specializate însă doar 13 funcţionează. Toate sunt în Bucureşti. De cele mai multe ori, cei care au nevoie de ajutor, fac naveta pentru tratament.

Adrian Abagiu, medic specializat in toxicodependenţă: Pacienţii îşi cumpără la negru din farmacii tramadol sau de pe internet metadonă. Medicaţia opioida cu care se autotratează.

În perioada stării de urgenţă a apărut un alt fenomen.

Lavinius Sava, şef secţie dezintoxicare: Am avut foarte mulţi clienţi, foarte multe solicitări ale unor consumatori care se aflau deja în programe cu metadonă in aproape toate statele din UE şi care s-au repatriat de teama covidului şi au început să caute soluţii.

Dependenţii care se îmbolnăvesc de coronavirus parcurg traseul standard până la spital.

Diana Şerban, psiholog ANA: Nu există sectii specializate pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi cu covid. Există spitale special amenajate pentru covid unde pot beneficia de asistenţă medicală specializată.

Asta dacă spitalul deţine tratamentul specific. Sunt mai norocoşi dependenţii ce erau înscrişi la un centru de dezintoxicare.

Lavinius Sava, şef secţie dezintoxicare: Am avut un caz. A fost dus cu salvarea la spital că are simptome şi restul. Am procedat la a invita o rudă care a venit pana la poarta, cu masca. Le-am pus dozele si retetele într-o punga sigilată. Pachetul a ajuns la spitalul unde a fost internata persoana respectiva.

Cele mai consumate în România sunt substanţele psihoactive, iar cei mai mulţi dependenţi au vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Tratamentul contra dependenței de droguri, o problemă în pandemie