Antena Meniu Search
x

Un mort din Constanţa, amendat că nu a avut rovinietă

Un bărbat din Constanţa a fost amendat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A pentru lipsa Rovinietei. Până aici nimic ieşit din comun, doar că bărbatul este mort.

de Monica Palade

la 10.02.2021, 07:49

Un mort din Constanţa, amendat că nu a avut rovinietă - Hepta/Mediafax/Mihai_Dascalescu
  • Un mort din Constanţa a fost amendat pentru lipsa rovinietei
  • Soţia bărbatului a cerut în instanţă anularea acţiunii, însă cerea i-a fost respinsă

Soţia omului a depus acțiune în instanță, care însă i-a fost respinsă pentru că nu are calitate procesuală.

Femeia a solicitat, prin plângerea contravențională înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța, anularea procesului-verbal de contravenție.

În motivarea cererii, aceasta a arătat că sancțiunea îl vizează pe soțul acesteia care este decedat și că mașina cu privire la care s-a reținut contravenția a fost vândută înainte de moartea acestuia.

Autoturismul a fos depistat circulând pe drumurile naționale fără a deține rovinietă valabilă, pe A2, șa Km114+100m, pe raza localității Fetești, fiind aplicată o sancțiune în valoare de 250 de lei.

Ce răspuns a dat instanţa

Instanța a respins plângerea contravențională a femeii și admis excepția lipsei calității procesuale active. „Astfel, pentru ca petentul să aibă legitimitate procesuală activă, respectiv, pentru a avea dreptul de a ataca, în instanță, procesul-verbal, se impune ca între petent (persoana care introduce plângerea contravențională) și contravenient (persoana menționată în procesul-verbal contestat) să existe identitate, nefiind posibilă atacarea unui procesul-verbal de o altă persoană.

În acest sens, se impune a fi subliniat că sancțiunea contravențională este personală și nu poate fi executată împotriva altei persoane, astfel încât, indiferent de caracterul fundamentat sau nefundamentat al acesteia, singura persoană interesată de potențiala anulare a procesului-verbal este cea indicată în cuprinsul acesteia.

Terții față de acest raport juridic, fie ei și succesori ai contravenientului, nu pot fi afectați de actul administrativ individual de sancționare, întrucât amenda aplicată nu poate fi opusă sau executată împotriva acestora, motiv pentru care nu au legitimare procesuală (calitatea în sensul dispozițiilor de procedură) pentru a ataca procesul-verbal.

Având în vedere aceste aspecte, rezultă că petenta, deși este succesoarea persoanei sancționate, nu are calitate de contravenient și, pe cale de consecință, nici calitate procesuală activă, motiv pentru care plângerea contravențională vizând proces-verbal menționat nu putea fi formulată de acesta.

Procesul-verbal nu poate fi executat împotriva acesteia, care nu are obligația legală de plăti amenda stabilită pe numele soțului, după cum a învederat și intimata, astfel încât procesul-verbal va produce efecte juridice”, se arată în decizia instanţei, potrivit replicaonline.ro.

Citeşte şi: Tânăr în lacrimi, pentru că polițiștii i-au pus cătușele, după ce a vrut să fugă de la un accident provocat de el: "Bă, mi-a pus cătușele ăștia! Faci abuz!"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Un mort din Constanţa, amendat că nu a avut rovinietă