Uzinele Dacia și Ford și-au reluat activitatea
Industria auto din România şi-a repornit, la propriu, motoarele. Uzinele Dacia şi Ford şi-au reluat de astăzi activitatea, după aproape două luni de blocaj. Un semn bun spun experţii.
- Angajații uzinelor și-au reluat activitatea în condiții stricte.
- Pierderile înregistrate din cauza pandemiei de coronavirus sunt uriașe.
Tot ei atrag atenţia că pierderile acumulate vor cântări greu în situațiile lor financiare. O singură zi de fabricaţie înseamnă 120 de milioane de euro.
La aproape două luni de la închiderea fabricii, Ford Craiova şi-a reluat gradual producţia. În jur de trei mii din cei peste şase mii de angajaţi au revenit la muncă. Condiţiile de lucru, însă, s-au schimbat complet.
Ana Maria Timiş, purtător de cuvânt Ford România: Fiecare persoană, care intră pe poarta fabricii Ford, este rugată să poarte o mască de faţă. Totodată, trebuie să vină cu un formular completat, formular de autoevaluare a sănătății pentru a se permite accesul în uzină.
În plus, la fiecare poartă de acces au fost instalate dispozitive de scanare a temperaturii. Iar întreaga zonă este delimitată astfel încât angajaţii să păstreze distanţa de minimum doi metri între ei.
În aceleaşi condiţii a fost reluată producţia şi la Uzinele Dacia de la Mioveni. Un semn bun, spun economiştii, mai ales că pierderile înregistrate până acum sunt de ordinul miliardelor de euro.
Adrian Sandu, secretar general ACAROM: O zi de fabricaţie înseamnă 120 milioane de euro.
Claudiu Vrânceanu, consultant business: Vedem cum peste 100 de mii de angajați revin în fabrici, o dată cu reluarea producției la Dacia și Ford. Vom avea efect de domino. Trebuie să înțelegem că de această industrie depind foarte multe firme mici și mijlocii românești.
Semne de dezgheţ sunt şi în alte sectoare de activitate. După ce ridicarea stării de urgenţă a devenit o certitudine, companiile au prins din nou încredere şi reîncep timid angajările.
Se caută angajaţi noi în sectoare unde se poate lucra în continuare de acasă. Cum este zona de call-center, de pildă. De altfel, un studiu recent arată că 70% dintre angajați vor să lucreze o bună parte din timp de acasă și după relaxarea restricţiilor.
Sunt însă şi industrii, care, din motive de siguranţă, nu îşi vor putea relua activitatea. Acestea ar putea beneficia de ajutor de la stat şi după ridicarea stării de urgenţă, promite ministrul Finanţelor.
Florin Cîțu, ministrul Finanţelor: Cred că până la 1 iunie s-ar putea să rămână, apoi vom vedea. Decizia efectivă va fi dată în Guvern. Dar sectoarele care rămân închise, bineînţeles că venim cu o soluţie de prelungire
Peste 900 de mii de români sunt acum în şomaj tehnic. Alţi peste 300 de mii au fost concediaţi de la începutul stării de urgenţă până acum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰