Antena Meniu Search
x

Novak Djokovic nu este ţinut "captiv" şi poate pleca oricând vrea din Australia. Tatăl sportivului a organizat un protest

Ministrul de Externe din Serbia spune că Novak Djokovic a fost "păcălit să călătorească în Australia pentru a fi umilit", însă oficialii australieni au respins orice scenariu cum că sportivul este ţinut captiv într-un hotel din Melbourne, declarând că acesta este liber să plece din ţară oricând doreşte.

de Redactia Observator

la 07.01.2022, 13:59

Vezi și

Tatăl lui Novak Djokovici, Srdjan Djokovici, a organizat un protest, joi, în Serbia, el plângându-se de faptul că fiul său va fi ţinut “în închisoare” în Australia până luni. Sute de oameni au participat la protestul din faţa clădirii parlamentului sârb, la Belgrad. Mulţi dintre protestatari fluturau steaguri ale Serbiei şi scandau: “Novak”. Mama, tatăl şi fratele sportivului s-au adresat mulţimii.

“Gândiţi-vă la asta, până luni îl vor ţine pe el, cel mai bun sportiv din lume, în închisoare”, a spus Srdjan Djokovici.

Ministerul australian de Interne a reacţionat, vineri, precizând că Djokovici nu este ţinut captiv în hotelul din Melbourne şi că sportivul este liber să părăsească ţara oricând doreşte. “Djokovici nu este ţinut captiv în Australia. El este liber să plece oricând doreşte”, a afirmat ministrul Karen Andrews.

Proteste în faţa hotelului unde este ţinut Djokovic

Pe acelaşi subiect

Izolat în camera de hotel, Djokovic nu sărbătoreşte singur Crăciunul pe rit vechi. La Melbourne, zeci de susţinători înfocaţi ai sârbului au cântat şi dansat în stradă până la lăsarea serii şi au continuat protestele chiar şi pe timp de ploaie. 

O manifestaţie masivă de susţinere a fost organizată şi la Belgrad de către familia sportivului. 

Srdjan Djokovic, tatăl lui Novak Djokovic: Îl ţin pe Novak, mândria noastră, în captivitate. Novak este Serbia şi Serbia este Novak. Prin umilirea lui Novak, umilesc Serbia şi poporul sârb.

Soţia lui Djokovic a lansat un apel la unitate şi iubire printr-un mesaj în mediul online, prin care le-a mulţumit susţinătorilor. Jelena Djokovic este preşedintele fundaţiei de caritate Djokovic şi s-a aflat la rândul său ţinta unor polemici în 2020, când a răspândit pe social media un video care susţinea că 5G-ul provoacă COVID. 

Chiar şi aşa, Novak Djokovic rămâne un erou pentru sârbi şi se bucură de susţinere neconditionată.

Miza este uriaşa pentru Novak Djokovic. Sârbul ar putea deveni la Australian Open, primul jucător de tenis din istorie care câştigă 21 de titluri de Grand Slam şi să le ia faţa rivalilor Federer şi Nadal. Sportivul va afla luni dacă va fi expulzat din ţară sau va putea participa la turneu.

Novak Djokovic află luni dacă trebuie să plece din Australia

Scandal mondial după ce Australia refuză intrarea în ţară a celui mai bun jucător de tenis din lume. Novak Djokovic a fost ţinut peste 9 ore pe aeroportul din Melbourne, sub pază armată, iar la final a fost anunţat că viza de intrare i-a fost anulată. Pentru că nu este vaccinat, Novak Djokovic spera să joace la Australian Open în baza unei scutiri medicale. Djokovic va afla abia luni daca va fi primit în Australia, când va fi judecat apelul de o instanţă din Melbourne. Până atunci este ţinut sub pază într-un hotel pentru refugiaţi.

Novak Djokovic a ajuns pe pământ australian încrezător că va putea juca turneul pe care l-a câştigat de 9 ori şi care l ar putea transforma în cel mai bun jucător al tuturor timpurilor. Pentru că nu e vaccinat, aşa cum cer regulile de la Australian Open, spera să joace în baza unei scutiri medicale. La sosirea pe aeroportul din Melbourne, însă, planurile i-au fost date peste cap. Djokovic a fost dus într-o cameră a poliţiei de frontieră, i s-a luat telefonul şi a fost ţinut sub pază armată. Motivul? Avocaţii lui Djokovic ar fi completat formulare greşite la intrarea în Australia, nu actele speciale pentru cei care care călătoresc în baza unei scutiri medicale. Au urmat nouă ore de interagatoriu fără niciun rezultat.

Spre dimineaţă numărul 1 mondial a aflat chiar că e în pericol să fie expulzat. "Viza i-a fost anulată. Este decizia lui dacă vrea să facă apel, dar dacă o viză este anulată, persoana respectivă trebuie să părăsească ţara", a declarat Greg Hunt, ministrul australian al Sănătăţii. Explicaţiile australienilor nu îi conving însă pe oficialii sârbi. "Este persecuţie politică, în care sunt toţi implicaţi, chiar şi premierul Australiei. Când nu poţi să învingi pe cineva pe teren, atunci recurgi la lucruri de genul acesta", a declarat Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei.

Tatăl jucătorului crede că fiul său este un Spartacus al lumii noi, care nu tolerează nedreptatea

Tatăl jucătorului crede că fiul său este un Spartacus al lumii noi, care nu tolerează nedreptatea, colonialismul şi ipocrizia. "Novak a devenit simbolul şi liderul lumii libere, a naţiunilor şi popoarelor sărace şi defavorizate", a declarat tatăl lui Djokovic pentru presa sârbă. Oficialii australieni sunt însă de neclintit. "Regulile sunt reguli şi nu trebuie să existe excepţii pentru nimeni", a declarat Scot Morrison, premierul Australiei.

Fanii lui Djokovic sunt revoltaţi. S-au strâns în faţa hotelului destinat refugiaţilor, unde tenismanul este ţinut sub pază. De la fereastra camerei de sale, Djokovic le-a arătat o inimă. Suporteriii-au răspuns cu un dans tradiţional sârbesc. Cel mai bun jucător al lumii va sta închis în hotel până luni când se va judeca apelul. "Îl ţin ca pe prizonier. Nu este corect. Nu este uman", a declarat Dijana Djokovic, mama lui Novak Djokovic.

Situaţia lui Djokovic, motiv de ironii pe internet

Cei mai mulţi australieni susţin decizia oficialilor, mai ales că au trebuit să suporte una dintre cele mai dure carantine din lume. Oamenii nu sunt de acord să existe scutiri pentru nimeni, indiferent de statut. Nici colegii lui Novak Djokovic nu sunt convinşi că el a procedat corect. "Dacă ar fi vrut neapărat, ar fi jucat aici, în Australia, fără nicio problemă, nu? Fiecare e liber să decidă pentru el, dar există şi consecinţe, nu?", a declarat Rafael Nadal.

În toată pandemia Novak Djokovic a fost în tabăra antivacciniştilor. A refuzat să respecte multe dintre reguli, iar în vara anului 2020, a organizat o petrecere uriaşă, pe Marea Adriatică, în urma căreia el şi majoritatea invitaţilor s-au infectat cu SARS Cov-2. Pentru a putea intra în Australia, călătorii trebuie să prezinte dovada că sunt vaccinaţi cu cel puţin două doze sau să aibă recomandare medicală care să justifice de ce nu s-au imunizat. Oficialii australieni cer ca Djokovic să explice public motivele care îl împiedică să se vaccineze. Jucătorul s-a ales cu o nouă poreclă NoVax Djokovic, dar şi cu mai multe meme-uri. Printre cele mai populare: una în care rivalul său Roger Federer este în rol de vameş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » Novak Djokovic nu este ţinut "captiv" şi poate pleca oricând vrea din Australia. Tatăl sportivului a organizat un protest