Antena Meniu Search
x

Când vor locui oamenii pe Lună, anunțul oficial al NASA. Elon Musk anunță că vrea să creeze o colonie pe Marte până în 2050

Programul Artemis reaprinde speranțele omenirii de a reveni pe Lună și de a marca începutul unei noi epoci a explorării spațiale. Așa cum au subliniat mulți oameni de știință, stabilirea unei baze permanente pe satelitul natural al Pământului ar permite progrese mult mai rapide, iar cercetătorii de la NASA vin și cu un orizont de timp în care o prezență umană continuă ar putea fi posibilă: 2030, notează BBC.

de Adrian Popovici

la 22.11.2022, 13:15

O reprezentare a viitoarei baze Artemis realizată de cercetătorii de la NASA.
Când vor locui oamenii pe Lună, anunțul oficial al NASA - NASA

"Vom trimite oameni pe suprafața Lunii, ei vor trăi acolo și vor face știință", a declarat Howard Hu, care conduce programul Orion pentru NASA.

Planul actual este ca echipajul NASA să aterizeze în apropierea polului sudic al Lunii, unde vor petrece aproximativ o săptămână căutând semne că există apă acolo. Dacă se găsește acest lichid prețios, acesta ar putea fi folosit pentru a alimenta rachetele în drumul lor spre Marte. Acest lucru ar însemna că ar trebui construite așezări umane permanente pentru a sprijini activitățile miniere și științifice.

Programul Artemis și viitorul explorării spațiale

Misiunile Artemis se vor repeta în mare măsură reușitele din timpul cursei spațiale dintre SUA și URSS. Artemis I va trece 100 de kilometri deasupra suprafeței Lunii pentru a testa capsula Orion. Artemis II, planificat pentru 2024, va implica o zbor cu echipaj. Apoi, în 2025, a treia misiune din program va aduce o nouă aselenizare, notează The New Scientist.

Pe acelaşi subiect

De aici, planul este ca lucrurile să se schimbe radical. Pentru început, NASA intenționează să plaseze o stație spațială cunoscută sub numele de Gateway pe orbita selenară. Ideea este că acest lucru va permite unui lander reutilizabil să facă naveta între orbită și suprafață, făcând călătoriile spre suprafața Lunii mai ieftine și mai ușoare.

Agenția spațială a contractat deja compania aerospațială Northrop Grumman pentru a construi două componente esențiale ale Gateway: un habitat pentru astronauți și un segment care va furniza energie și propulsie. Artemis IV, care ar putea fi lansată în a doua jumătate a deceniului, va transporta aceste componente pe orbita lunară. Artemis V, ultima misiune pe care NASA a planificat-o oficial (fără o dată stabilită încă), va fi prima care va vedea oameni care conduc un rover pe Lună. De asemenea, va livra un nou modul de realimentare către Gateway, construit de Agenția Spațială Europeană și de companiile partenere.

Stabilirea unei baze pe Lună depinde de modul în care experții NASA vor reuși să rezolve problema alimentării cu energie și pe cea a construirii propriu-zise. Deoarece transportarea materialelor de pe Pământ nu este fezabilă din punct de vedere economic sau practic, singura opțiune la îndemână rămâne praful selenar.

Cu toate acestea, în lipsa unei atmosfere și a precipitațiilor, praful de pe Lună este un material greu de folosit și care se poate dovedi chiar periculos pentru instrumentele și costumele spațiale. De asemenea, acesta nu rezolvă una dintre cele mai mari provocări ale unei baze în afara Pământului: radiațiile.

O colonie umană pe Marte

În ultimii ani, explorarea spațială și mai ales proiectele legate de stabilirea unei baze sau chiar a unei colonii în afara Pământului se bucură de sprijinul publicului, adesea convins că tehnologiile de care avem nevoie de a supraviețui pe Lună sau pe Marte sunt deja disponibile sau la doar câțiva ani de a fi inventate sau perfecționate.

Printre cei care au anunțat astfel de planuri se numără și Elon Musk, CEO-ul SpaceX. De-a lungul timpului el a anunțat mai multe termene limită pentru diferite etape ale colonizării planetei Marte, dar acestea au fost depășite din cauza problemelor legate de dezvoltarea tehnologiilor necesare zborului interplanetar și traiului pe o altă planetă.

Într-un interviu recent, Elon Musk a repetat obiectivul său declarat de a dori să transporte un milion de oameni pe Marte până în 2050. Cu toate acestea, în ciuda entuziasmului său, experții citați de Gizmodo argumentează că planurile sale nu sunt realizabile.

Prin comparație, NASA speră să pună primii oameni pe Marte până în  2040. O prezență umană modestă ar fi următorul pas, dar procesul ar fi foarte încet și prudent, cu pionieri, oameni de știință și, eventual, unii coloniști, făcând primii pași mici în această lume ostilă, extraterestră în deceniile care vor urma.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiinta » Când vor locui oamenii pe Lună, anunțul oficial al NASA. Elon Musk anunță că vrea să creeze o colonie pe Marte până în 2050