Antena Meniu Search
x

Video România, lovită de un val de ger şi temperaturi de -25 de grade. Va ninge în aproape toată ţara

Val de ger polar peste România. Urmează cele mai friguroase zile din această iarnă, cu temperaturi de până la minus 25 de grade Celsius în Transilvania, Maramureş şi Moldova. Vremea rece a făcut deja primele victime. Doi bărbaţi din Bistriţa-Năsăud au murit îngheţaţi nopţile trecute. Şi ninsorile au revenit în forţă în unele zone. 

de Redactia Observator

la 08.02.2023, 19:45

Vezi și

În Buzău, se circulă cu dificultate pe mai multe drumuri. Vântul bate cu putere, iar toată zăpada de pe câmpuri este viscolită şi adusă pe şosea. Din cauza vremii, mai multe maşini s-au ciocnit pe Drumul Naţional 2C, între orașul Pogoanele și limita cu județul Ialomița. Accidentul a blocat traficul pentru o bucată bună de timp. Un alt autoturism s-a răsturnat pe câmp, în apropiere de Smeeni, după ce șoferul a pierdut controlul volanului din cauza rafalelor puternice de vânt.

România, lovită de un val de ger

A fost închis şi drumul care leagă Buzăul de Râmnicu Sărat din cauza vântului care spulbera zăpada. Sute de șoferi au fost opriți la filtrele de la ieșirea din Buzău și lăsați după câteva ore de așteptare să plece în coloană, cu antemergător. "Ce să cred, că mai încolo e potopul? E calamitate, o înțelegem", spune un şofer.

În Brăila, zăpada a acoperit drumul, iar nimic nu mai delimitează şoseau de câmp. Un TIR a ajuns în şanţ după ce a derapat. În localităţile şi aşa izolate din Hunedoara, bătrânii sunt acum prizonierii zăpezilor. Utilajele lucrează la foc continuu ca să croiască drum prin nămeţii înalţi de câţiva metri. "De mult nu a mai fost iarna aşa de grea, când eu eram copil mai era aşa", povesteşte un bătrân. "Drumul este accesibil pentru 4x4, în rest, nu", zice un şofer. "E foarte mare zăpada şi nu avem acces. Tocmai de asta am luat şenilata", arată un muncitor.

Pe acelaşi subiect

Doi bărbaţi au murit îngheţaţi

Temperaturile scăzute din timpul nopţii i-au adus sfârşitul unui bărbat din Bistriţa-Năsăud. Locuia într-o baracă. Fără să se încălzească, nu a mai rezistat frigului. "A fost adus aseară un bărbat de 62 de ani din localitatea Mocod, în comă profundă, cu hipotermie și o asociere de boli cronice și acute, prezentând stop cardio-respirator repetitiv", spune Camelia Strungari, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

"Frig de tot, frig rău. Dorm şi mor, că ei nu îşi mai fac foc", spune un localnic. Şi un alt bărbat de 71 de ani, tot din judeţul Bistriţa-Năsăud, a murit de frig în propria casă. Iar o femeie din Iaşi, care suferea şi ea de hipotermie, a fost salvată în ultimul moment. 

Meteo. Cât ţine vremea rea

Este cod galben de temperaturi extrem de mici în Transilvania şi în cea mai mare parte a Moldovei şi Maramureşului. Temperaturile vor ajunge până la minus 25 de grade Celsius noaptea. "Frigul puternic va afecta mai ales sud-estul continentului, inclusiv ţara noastră, până aproape de finalul săptămânii. Tot până atunci, soarele va străluci multe ore pe timpul zilei, dar va fi soare cu dinţi. Duminică, ninsorile se vor extinde în cea mai mare parte a ţării, dar vor fi slabe", a explicat Simona Căpşună, meteorolog Observator.

Vremea va intra într-un proces de încălzire de la finalul acestei săptămâni, iar în vest şi sud temperaturile vor ajunge până spre 10 grade Celsius. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Vremea » România, lovită de un val de ger şi temperaturi de -25 de grade. Va ninge în aproape toată ţara