Antena Meniu Search
x

Ghid pentru grădiniță. Maxim 20 de copii în grupe, părinții nu mai au voie în clădire

Ministerul Educației și Cercetării a publicat ghidul pentru grădinițe privind organizarea și desfășurarea activităților în cadrul unităților de învățământ. Copiii vor fi preluați de la poarta unității de învățământ.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 01.09.2020, 19:42

Ghid pentru grădiniță
Ministerul Educației a elaborat un ghid pentru reluarea activităților la grădiniță - iStock / Getty Images
  • În sălile de grupă vor trebui să fie maximum 20 de copii cu 2 adulţi
  • La grădinițele cu program normal, copiii vor veni cu pachețel de mâncare de acasă

În interiorul grădinițelor nu va mai avea acces nicio altă persoană în afară de copii și de personalul unității. Se pot face excepții doar cu aprobarea conducerii unității de învățământ. Astfel, părinții își vor aștepta copiii la poartă, unde vor fi aduși și preluați de către o persoană desemnată de director, se arată în Ghidul pentru preşcolari postat pe platforma educatiecontinua.edu.ro.

GHID pentru grădinițe

Potrivit sursei citate, copiii care fac parte dintr-un grup în risc (boli cronice, precum obezitate severă şi diabet, dizabilităţi, boli rare, imunodeficienţe) vor reveni în unitatea de învăţământ cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor. Pentru cazul în care aceştia nu pot reveni, reprezentanţii unităţilor de învăţământ vor identifica soluţii de a organiza continuarea procesului educaţional la distanţă.

În ghid se recomandă folosirea mai multor uşi de acces, dacă există, respectarea distanţării fizice a persoanelor și intrarea eșalonată la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri.

Totodată, în sălile de grupă vor trebui să fie maximum 20 de copii cu 2 adulţi.

La grădiniţele cu program normal (5 ore/zi), copiii vin cu pacheţelul de mâncare de acasă şi acesta este servit, de regulă, la ora 10,00.

„Personalul sau copiii cu temperatură crescută (depistată la domiciliu) sau cu probleme respiratorii nu vor intra în unitatea de învăţământ, vor rămâne la domiciliu. (...) Copiii sau membrii personalului care prezintă manifestări suspecte de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 vor fi izolaţi până la plecarea din unitatea de învăţământ, conform recomandărilor în vigoare”, mai prevede ghidul. 

Citește și:

Ghid pentru grădinițe, elaborat în contextul Covid-19

Ministerul spune că ghidurile au fost concepute pentru toate nivelurile de învățământ, prin raportare la particularitățile fiecăruia în parte și că vine astfel în sprijinul decidenților de la nivel local/județean și al cadrelor didactice, în vederea planificării deschiderii anului școlar 2020-2021 în condiții de siguranță pentru toți preșcolarii, elevii și pentru întregul personal al unităților de învățământ. 

În același timp, ghidurile propun repere pentru crearea, în unitățile de învățământ preuniversitar, a unui mediu sigur și favorizant pentru învățare relevantă și oferă modalități de colaborare la nivelul comunității locale, pentru a găsi soluții dinamice de lucru în acord cu provocările contextului pandemic. Materialele prevăd recomandări de selectare și organizare a scenariilor, de aplicare a acestora, precum și de organizare a orarului. 

Fiecare scenariu posibil este prezentat din perspectiva măsurilor necesare și a impactului asupra curriculumului, a resurselor, a orarului, a evaluării, a modului de colaborare în echipa pedagogică, a interacțiunii cu profesorii, cu elevii și părinții și măsuri destinate siguranței sanitare.

MEC precizează că recomandările incluse în cuprinsul acestor documente de lucru vizează modalități de abordare a activității cu preșcolarii și elevii, în contextul epidemiei de COVID-19, respectând măsurile de siguranță specifice celor trei scenarii. De asemenea, acestea au fost formulate în raport cu particularitățile de vârstă ale elevilor, cu obiectivele activității educaționale și elementele de curriculum specifice fiecărui nivel.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Educatie » Ghid pentru grădiniță. Maxim 20 de copii în grupe, părinții nu mai au voie în clădire