Antena Meniu Search
x

Video Maşini mai puţine şi mai scumpe. Românii aşteaptă acum un automobil ca pe vremea comunismului

Maşini mai puţine şi mai scumpe! Deşi cererea este într-o continuă creştere, producţia s-a redus drastic în această toamnă. Şi pe porţile fabricilor de la Mioveni şi Craiova ies tot mai puţine autoturisme pentru că lipsesc componente electronice. Un român aşteaptă acum ca pe vremea comunismului pentru o maşină: jumătate de an pentru una produsă în România şi un an şi trei luni pentru una fabricată în străinătate.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 25.11.2021, 20:01

Vezi și

Industria auto, motorul economiei care generează anual afaceri de 30 miliarde de euro, merge cu frâna de mână trasă. Criza microcipurilor a înjumătăţit producţia de autoturisme. În luna octombrie de pe porţile fabricilor de la Mioveni şi Craiova au ieşit doar 18 mii de maşini. De trei ori mai puţin decât anul trecut. "Fabricile şi-au adaptat producţia la livrările de semiconductori care vin din afara Europei", a declarat Adrian Sandu, ACAROM. "Pentru producătorii Dacia și Ford cererea este mai mare decât pot ei onora. Este o criză în care toată lumea încearcă sa gestioneze cum poate resursele pe care le are", a declarat Adrian Mitrea, analist auto.

6-8 luni de aşteptare pentru a primi maşina comandată

Prin urmare, cei care vor să îşi schimbe acum maşina trebuie să se înarmeze cu răbdare. "Dacă înainte termenele de livrare erau cuprinse între o luna, două, acum vin în minim 6-8 luni. Pentru mașinile produse în Europa sau pe alte continente, avem mașini cu termen de livrare 15 luni", a declarat Andrei Dumitrescu, dealer auto.

Şi costă si mai mult. Problemele de aprovizionare s-au suprapus peste scumpirile la energie şi materii prime. "Sunt câțiva producători care încheie contractele de vânzare cumnpărare pe minim 365 zile cu menţiunea că orice creștere de preț e suportată de clienți. Asistăm la o criză generală în domeniul auto", a declarat Andrei Dumitrescu, dealer auto. "Toate acestea combinate pot să aibă impact în creșterea indicelui de preț de consum pentru că transportul reprezintă o componentp importantă, cu impact macro în sensul creșterii inflaţiei", a declarat Dan Schwartz, economist. Criza de semiconductori va mai dura cel puţin un an, estimează analiştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Maşini mai puţine şi mai scumpe. Românii aşteaptă acum un automobil ca pe vremea comunismului