Antena Meniu Search
x

Observator Update, știrile zilei 5 mai. Trecem de la starea de urgență, la starea de alertă

Observatornews.ro vă prezintă cele mai importante știri ale momentului.

de Redactia Observator

la 04.05.2020, 23:29

Observator Update, știrile zilei 5 mai. Trecem de la starea de urgență, la starea de alertă
Observator Update, știrile zilei 5 mai. Trecem de la starea de urgență, la starea de alertă
  • Noul calendar pentru înscrierile la grădiniță din 2020
  • Românii pot ieși din case fără declarații pe proprie răspundere
  • Cum va arăta prima zi de școală a elevilor, la pregătirea pentru examene

1. Noul calendar pentru înscrierile la grădiniță din 2020

Ministerul Educaţiei și Cercetării a anunțat calendarul de înscriere în învățământul preșcolar, după ce acesta a fost aprobat. Înscrierile la grădiniță pentru viitorul an școlar 2020 – 2021 se vor face online, au precizat în exclusivitate pentru Observator surse din învățământ. Reînscrierile încep pe 25 mai, iar prima etapă a înscrierii are loc pe 8 iunie. A doua etapă a înscrierilor se desfășoară pe 20 iulie, iar între 11 și 31 august se vor mai face corecturi.

2. Starea de urgență nu va fi prelungită. Din 15 mai intrăm în stare de alertă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că nu va prelungi starea de urgență în România, urmând ca din 15 mai să fie instituită starea de alertă. Iohannis a spus că va rămâne în vigoare interdicția de a se strânge mai mult de 3 persoane. Vor exista însă reguli noi pentru cei care fac sport. Individual, cu bicicleta, de exemplu, se va putea ieși din localitate. Iar sportivii de performanță vor putea relua antrenamentele, dar nu și competițiile. 

Citește și:

3. Românii pot ieși din case fără declarații pe proprie răspundere, din 15 mai

Poate cea mai importantă schimbare, din 15 mai, este aceea că românii vor putea ieși din case fără declarații pe propria răspundere, cel puțin în localitatea de domiciliu. Tot din 15 mai vom putea merge şi la muzee. Şi cel mai probabil şi în parcuri, însă aici decizia ţine de autorităţile locale.

4. Ludovic Orban, despre ce se întâmplă după 15 mai

Ludovic Orban a susținut o conferință de presă în care a prezentat mandatul celor șase luni de guvernare, în special în perioada pandemiei de coronavirus și a anunțat ce măsuri vor fi luate în continuare, pe timpul stării de alertă. România va ajunge la 15.000 de teste zilnice, iar restricțiile vor fi ridicate la intervale de 14-15 zile, a spus premierul. Economic, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam, dar sunt pregătite noi măsuri pentru relansarea economică. 

Citește și:

5. Cum va arăta prima zi de școală a elevilor, la pregătirea pentru examene

În mai puţin de o lună, peste 300 de mii de elevi de clasa a opta şi a douăsprezecea se întorc la şcoală, ca să se pregătească pentru examene. Ministrul Educaţiei anunţă, într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, măsuri fără precedent. Copiii vor fi întâmpinaţi la poartă de un medic, nu vor sta în clase mai mult de trei ore în fiecare zi şi nu e exclus să treacă prin tuneluri cu dezinfectant.

Pe scurt, din diaspora

Italia: Patru români cercetați pentru tăinuirea de bunuri furate în valoare de zeci de mii de euro

Germania: 70 de români întorși din Germania, înghesuiți într-un autocar plin ochi cu bagaje pentru un drum de opt ore

Italia: Un român și-a bătut soția și doi polițiști care îl audiau la secție

Diaspora: Românii din străinătate au povestit cum au simțit primele măsuri de relaxare a restricțiilor impuse

Olanda28 de români de la un abator, depistați cu COVID-19 și carantinați pe o ambarcațiune turistică

Prognoza meteo 5 mai 2020

Vremea va fi rãcoroasã în nord-vest şi în centru, iar în restul ţãrii valorile termice se vor situa în jurul celor normale în prima decadã a lunii mai. Pe parcursul zilei în sud-est, dar şi în regiunile nord-vestice local vor fi averse însoţite de descãrcãri electrice şi posibil de grindinã, în timp ce în rest doar izolat vor fi ploi slabe, de scurtã duratã.

Seara şi noaptea ploi cu caracter temporar se vor semnala în majoritatea zonelor, iar la munte, la altitudini mari, vor fi ninsori şi lapoviţã. Izolat se vor înregistra cantitãţi de apã de 15...20 l/mp.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte, unde vor fi rafale de 70...90 km/h, dar local şi temporar şi în restul zonelor, cu viteze în general de 45...55 km/h, în special în regiunile estice şi în sud-vest.

Temperaturile maxime se vor încadra între 14 grade în Maramureş şi 22...23 de grade în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea; minimele termice vor fi cuprinse între 3 şi 13 grade.

Vremea în București 

Maxima: 21...22 de grade. Minima: 9...11 grade. Probabilitatea de va creşte în a doua parte a nopţii.

Citește și:

Rămâi pe observatornews.ro toată ziua. La televizor ne vedem de 5 ori pe zi: de la 6:00 dimineața, la 12:00 la prânz, la 16:00 după-amiaza, la 19:00 pentru cele mai importante știri ale zile și la 22:30 pentru sinteza întregii zile. Oricând se întâmplă ceva important ne vedem la #observatorupdate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Observator Update, știrile zilei 5 mai. Trecem de la starea de urgență, la starea de alertă