Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Observator Update, știrile zilei din 16 mai

Știrile zilei - 16 mai. Ești grăbit? Observatornews.ro te ajută să afli, pe scurt, cele mai importante știri ale momentului, la Observator Update.

de Redactia Observator

la 15.05.2020 , 23:51

Observator Update, știrile zilei din 16 mai Ludovic Orban anunțând starea de alertă - Gov.ro

1. Polițiștii au dat avertismente verbale celor care nu au purtat mască în prima zi a stării de alertă

Aglomeraţie, sancţiuni date verbal şi străzi pline de oameni. După două luni în care au stat în case, românii au profitat de relaxarea măsurilor şi au ieşit din case dis-de-dimineaţă. Pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. Purtarea măştilor n-a intrat încă în reflexul oamenilor, dar, în lipsa unor amenzi, poliţiştii şi jandarmii au putut să aplice doar legea bunului-simţ. . 

2. Ludovic Orban, despre trecerea la starea de alertă: Oamenii vor respecta regulile

Articolul continuă după reclamă

Prinşi la mijloc, oamenii fie nu au înţeles ce au de făcut în aceste zile, fie ştiu că nu au cum să fie amendaţi şi profită de cele trei zile de graţie. Guvernul merge pe încredere că vom respecta regulile. Pentru că nu are pârghii legale să dea sancţiuni. Doar recomandări.

3. Românca exploatată în Italia, dezvăluiri cutremurătoare

Zeci de românce au fost exploatate de o italiancă care le promitea locuri de muncă bine plătite. Femeile lucrau ca bone, menajere sau îngrijitoare. Iar uneori trecea şi un an fără să fie plătite. Una dintre victime a povestit în exclusivitate pentru Observator coşmarul prin care a trecut. Emoţionată, abia stâpânindu-şi lacrimile, Silvia Vrânceanu a povestit în faţa camerelor Observator cea mai neagră perioadă din viaţa ei. Mai bine de un an a lucrat zi şi noapte în casa unei bătrâne din Bologna. Fără nicio zi de pauză şi neplătită. Ar fi trebuit să primească 26 de mii de euro până acum.

4. Declarația pe propria răspundere a fost reactualizată, după ce românii au sesizat lipsa unui motiv întemeiat

Autoritățile române au refăcut declarația pe propria răspundere valabilă pe timpul stării de alertă, după ce foarte mulți români s-au declarat nemulțumiți de faptul că nu puteau să meargă la magazine mari pentru achiziția de bunuri.

5. Motociclistul spulberat de o Dacia 1310, la Oradea, salvat de un tânăr care i-a făcut masaj cardiac

Un motociclist se află în stare critică, după ce a fost spulberat de o Dacia 1310, la volanul căreia se afla o persoană în vârstă. Motociclistul a intrat în stop cardio-respirator după impact, însă un tânăr care a văzut accidentul a intervenit în câteva secunde de la producerea acestuia și i-a făcut masaj cardiac motociclistului, până la sosirea medicilor. Ulterior, medicii au reușit să-l resusciteze, însă a fost transportat în stare critică la spital.

Ce trebuie să știi:

- Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. Procedură completă și calendar (document)

- Românii care vin din străinătate intră obligatoriu în izolare la domiciliu. Care sunt excepțiile

- Modificări la Evaluarea Națională, anunțate de Ministerul Educației, în contextul pandemiei de coronavirus

Prognoza meteo pentru astăzi

Vreme caldã în regiunile sudice şi rãcoroasã în celelalte zone.

Temperaturile maxime se vor încadra între 16 grade în nordul Moldovei şi 30 de grade în sudul Olteniei şi al Munteniei. Averse spre seara în jumãtatea de nord a ţãrii şi pe arii restrânse în rest, în special în zonele deluroase.

Ploile pot avea izolat caracter torenţial, se vor semnala şi descãrcãri electrice şi vor fi condiţii de grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte, cu rafale de peste 80...90 km/h pe crestele înalte, precum şi, local şi temporar, în sudul, estul şi centrul teritoriului, în general cu viteze de 40...50 km/h.

Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 6 şi 15 grade.

În București, temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 28 de grade. Va bate vântul și va fi înnorat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Evenimente » Observator Update, știrile zilei din 16 mai