Observatornews.ro - Știrile zilei | 28 aprilie 2020. Ordonanța militară nr. 10 și noi măsuri în educație
Observatornews.ro vă prezintă cele mai importante cinci știri ale momentului, după ce luni a fost anunțată o nouă ordonanță militară, iar elevii și studenții au aflat când se reia școala.
- A fost anunțată o nouă ordonanță militară.
- În România, au murit 646 de persoane din cauza coronaviurs.
1. Noi reguli aduse de Ordonanța Militară nr. 10
Luni seara a fost emisă Ordonanța Militară nr. 10, care prevede măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii COVID-19. Au fost modificate intervalele orare în care persoanele peste 65 de ani pot ieși din casă pentru cumpărături și alte urgențe; a fost prelungită suspendarea zborurilor către și dinspre Spania, Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franța și Germania.
Vârstnicii s-au declarat încântați de relaxarea restricțiilor impuse în privința lor. Până acum, puteau ieși la cumpărături sau la plimbare între 11 și 13 și seara, cei care au animale de companie, între 20 și 21 încă o oră. Practic, aveau două ore pe zi în care să își rezolve toate problemele. Chiar dacă de acum au mai mult timp, asta nu înseamnă că trebuie să renunțe la protecție, să poarte mască și mănuși și să evite cât de mult posibil aglomerațiile
2. Grădinițele, școlile și universitățile rămân închise, cu mici excepții
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, după o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, că școlile, grădinițele și universitățile rămân închise până la finalul anului școlar. Klaus Iohannis a anunțat că a decis ca pentru majoritatea elevilor grădinițile, școlile și universitățile să nu se redeschidă până la toamnă, deci elevul nu se va putea întoarce fizic la clasă.
Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale.
Evaluarea Națională va avea loc pe 15 iunie, iar Bacalaureatul pe 22 iunie. În ceea ce privește examenul de Bacalaureat din 2020, ministrul Monica Anisie a anunțat și o premieră.
Odată cu anunţurile oficiale, au venit şi reacţiile părinţilor. Împărţite - între grija pentru sănătate şi cea pentru educaţie, capitolele cel mai greu încercate de pandemie.
3. Ce se întâmplă după 15 mai, în România?
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, face un apel la populație să respecte restricțiile în vigoare, pentru că, dacă acest lucru nu se întâmplă și situația se agravează în următoarele zile, este foarte posibil ca măsurile de relaxare anunțate pentru 15 mai să nu mai fie luate.
Dacă lucrurile decurg bine, însă, după 15 mai am putea intra în stare de alertă! Noua reglementare este necesară pentru a putea menţine anumite restricţii şi reguli de distanţare socială. Starea de alertă este tot o măsură excepțională și poate fi declarată la nivel de localități de primar, la nivel de județ de prefect, însă tot Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, este cel care semnează documentul pentru această stare de alertă.
4. Bucureştiul, cel mai bun oraş unde poţi lucra de acasă
5. Mai multe companii importante din România și-au reluat activitatea
După aproape două luni de blocaj, Mobexpert, Dacia şi Michelin au redeschis deja o parte din fabrici. Un semn bun de care avem nevoie, spun economiştii. Odată cu încetarea stării de urgenţă şi o parte din industria ospitalităţii şi-ar putea relua activitatea. Atenţie, însă! Clienţii vor trebui să respecte măsuri stricte, la fel şi personalul. Mesele vor fi așezate la doi metri distanță unele față de altele. Iar la o masă nu vor sta mai mult de opt persoane.
De urmărit azi, 28 aprilie 2020
- România se confruntă cu cea mai secetoasă lună aprilie din ultimii 60 de ani. La ora 12:00, ministrul Adrian Oroș va susține la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale un briefing cu măsurile întreprinse.
- Procedura de înscriere în Programul IMM INVEST România va fi reluată începând cu dată de 28.04.2020, ora 9.00. Înscrierile online se vor desfășura în sesiune continuă, până la sfârșitul anului 2020 și până la epuizarea plafonului alocat de 15 miliarde de lei.
Prognoza meteo
Vremea se va încãlzi. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare, averse şi descãrcãri electrice, mai ales dupã-amiaza şi noaptea, local în Crişana, în Maramureş, în zona Carpaţilor Occidentali, în nordul Carpaţilor Orientali şi izolat în restul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în sud-estul teritoriului (local cu viteze la rafalã în general între 45 şi 55 km/h), dar de scurtã duratã şi în timpul ploilor.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 15 şi 25 de grade, iar cele minime se vor încadra între 5 şi 15 grade, mai scãzute în depresiunile din estul Transilvaniei, spre 1 grad.
În București, temperatura maximã: 24...25 de grade. Minimã de 8...10 grade.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰