Video Şoferul drogat Vlad Pascu va fi judecat sub incidenţa "Legii Anastasia". Procurorii anunţă că au extins urmărirea penală în cazul său
Au trebuit să treacă 10 zile de la teribilul accident de pe litoral până când şeful Poliţiei Constanţa să îşi asume erorile grave ale subordonaţilor. Deşi Observator le-a indicat imediat, comisarul şef Adrian Glugă a găsit de cuviinţă să demisioneze abia acum. În ceea ce priveşte ancheta, procurorii au extins urmărirea penală a şoferului drogat, sub incidenţa Legii Anastasia. Adică va primi o condamnare cu executare.
Lanțul erorilor comise de oamenii legi e lung. Așa cum Observator a spus, în exclusivitate, încă din primele zile de anchetă, cinci polițiști ar fi putut să-l oprească pe Vlad Pascu: doi ofițeri, doi agenți și un dispecer. Cronologic, pe data de 18 august, cu o zi înaintea tragediei, chiar șeful serviciului rutier l-a tras pe dreapta pe tânăr, în timpul unei acțiuni în stradă de promovare a legii Anastasia. Nu i-a verificat documentele, deci nu a aflat că nu avea RCA. Dacă ar fi făcut-o, mașina lui Vlad Pascu ar fi rămas fără plăcuțe de înmatriculare și nu ar mai fi circulat.
Filmul complet al tragediei din 2 Mai
Pe data de 19 august, la 40 de minute după miezul nopții, un apel la 112 vine cu un mesaj care, dacă ar fi fost luat în seamă, ar fi putut salva vieţi.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: Se făceau menţiuni cu privire la modalitatea neobişnuită în care era condus autovehiculul pe drumurile publice legate de o presupusă conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, dar ulterior şi presupus consum de droguri.
- Cine este Mădălina Vlangăr, noua şefă a IPJ Constanţa. Modificări în MAI, după lanţul erorilor de la 2 Mai
- SURSE: Şoferul drogat Vlad Pascu, în sevraj în spatele gratiilor. Se plânge că se simte rău şi e agresiv verbal
- Rezultatele raportului INML în cazul lui Vlad Pascu. Şoferul criminal luase 6 droguri în noaptea în care a lovit...
Dispecerul care preia apelul ignoră detaliile apelantului. Nu transmite datele complete echipajelor din teren, nici instrucțiuni clare pentru identificarea șoferului. În tot acest timp, mai multe camere de supraveghere din Vama Veche îl surprind pe Vlad Pascu la volanul mașinii şi mai mulți pasageri, urcați pe portbagaj. În acel moment, nimeni nu-l căuta.
Vlad Pascu este văzut de un echipaj de poliție după aproape două ore de la apelul la 112 și e tras pe dreapta aici, pe DN 39. În mașină, sunt Vlad Pascu și doi pasageri. La control, agentul și plutonierul găsesc într-o portieră o țigară cu canabis și o folie cu patru pastile susceptibile a fi droguri. Nu îi verifică toate documentele mașinii, nu îi fac teste pentru droguri, nu le solicită martorilor să meargă cu ei la secție, nu raportează evenimentul conducerii.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: Erau obligaţi să-l conducă la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice.
Vlad Pascu a fost testat doar pentru alcool
Rezultatul testului pentru alcool: negativ. La ora 4 și 30 de minute, Vlad Pascu iese din sediul Poliției liber și fără nicio interdicție de a se urca la volan. În mai puțin de o oră, la 112, a venit apelul care anunța tragedia. O mașină a spulberat un grup de opt persoane pe marginea drumului și autorul a fugit de la locul accidentului.
Roberta și Sebastian au murit pe loc. Şoferul vinovat a fost prins la trei kilometri distanță, în localitatea 2 Mai. Concluziile raportului au fost trimise procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: S-a constatat o capacitate redusă de adaptare și reacție a forțelor de ordine. Abuz în serviciu. Neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu.
Cinci capete din Poliție au căzut. Inițial, au fost demişi adjunctul IPJ Constanța, șeful Serviciului Rutier Constanța, șeful Poliției Mangalia și șeful Biroului Vama Veche – 2 Mai. Ieri, lista demişilor a fost completată cu Inspectorul Șef Constanța, chestorul Adrian Glugă. Alături de ei sunt cercetați agentul de poliție care l-a oprit, ofițerul care l-a sprijinit și dispecerul. Locul lui Glugă va fi luat de o femeie. Comisar șef - Mădălina Sorina Vlangăr. Pentru noua funcţie, a renunţat la statutul de şef al Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, adică Interpol.
Reporter: Doamna comisar, cu ce începeți?
Mădălina Sorina Vlangăr, comisar şef: Mie mi s-a încredinţat această misiune. Vă rog să aveţi răbdare cu mine. Aşa cum v-am spus, aş vrea să-mi fac propria valoare. Cu ce încep? Încep prin a avea discuţii cu colegii mei de la IPJ Constanţa, să am toate reperele exacte. De mâine ne punem pe treabă.
Vlangăr a ocupat inclusiv poziţii de ataşat de afaceri interne și a condus și Brigada de Combatere a Criminalităţii din Suceava.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰